Gazdaság

Az Ökotárs elleni nyomozást nem a kormány indította

Nincs előrelépés a norvég alapoknál

Egyelőre nem közelednek az álláspontok a norvég alapok ügyében, a kormány viszont elhatárolódik a rendőrség által indított büntetőeljárástól.

csepreghy
Fotó: Kövesdi Andrea

A magyar kormány nem kezdeményezett büntetőeljárást a Norvég Civil Támogatási Alap ellen – nyilatkozta lapunknak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Véleménye szerint addig, amíg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által indított vizsgálat le nem zárul, és az eredmények nincsenek a kabinet asztalán, semmiképpen nem kezdeményeznek eljárást. A vizsgálat szeptember végéig lezárulhat. A 444.hu a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait elosztó Ökotárs Alapítványtól úgy értesült, hogy az V. kerületi rendőrkapitányság büntetőeljárást indított sikkasztás gyanújával. A nyomozók adatokat kértek be az Ökotárstól, az alapítvány azonban ezek többségét nem volt hajlandó átadni korábban a Kehinek.

Ezzel együtt a norvégokkal folyatott tárgyalásokban nincs még előrelépés – hangsúlyozta lapunknak az államtitkár. Mint megírtuk, Norvégia, Liechtenstein és Izland két programban juttat pénzt Magyarországra: a civilekhez három alapon keresztül, és a pályázatokat az Ökotárs Alapítvány felügyeli, a további kilenc programterület esetében viszont az állam az elosztó. A három finanszírozó ország májusban felfüggesztette az itteni kifizetéseket, mert kifogásolta, hogy januártól a kormány az alapokkal kapcsolatos teendőket a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Akkor a magyar fél azt kérte, hogy a felfüggesztést a norvégok terjesszék ki a civileknek szóló három alapra is, amelyet az Ökotárs Alapítvány felügyel, és a kormány szerint az alapítvány politikai szervezethez köthető, nem civilszervezet. A norvégok ezt nem teljesítették, a kormány pedig úgy döntött, hogy a kilenc programmal kapcsolatos teendők augusztus 15-től a Miniszterelnökséghez kerülnek a Széchenyi Programirodától.

A norvégok a kifizetések újraindítását ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a kormány állítsa le a Kehi-vizsgálatot. A kabinet ennek nem tesz eleget – közölte végül Csepreghy Nándor.