Gazdaság

Az Európai Bizottság százhatvanhat milliárd eurós költségvetést tervez jövőre

A költségvetés kiemelten kívánja kezelni a migrációval kapcsolatos kérdéseket

Az Európai Bizottság előterjesztette a 2019-re vonatkozó uniós költségvetési tervezetet, amelynek összege kötelezettségvállalási előirányzatokban 166 milliárd euró, a 2018-asnál 3 százalékkal magasabb. A költségvetés kiemelten kívánja kezelni a migrációval kapcsolatos kérdéseket - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Günther Oettinger uniós költségvetési biztos a költségevetés bemutatásakor elmondta, a tervezet egy erősebb és ellenállóbb európai gazdaságba való beruházást irányoz elő, egyidejűleg előmozdítja a szolidaritást és a biztonságot az unió határainak mindkét oldalán.

Az uniós bizottság ezért jövőre is kiemelten kívánja kezelni a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos kérdéseket. Egyebek mellett támogatni kívánja a közös európai menekültügyi rendszer reformját a hatékonyabb, méltányosabb és humánusabb menekültügyi politika biztosítása érdekében. A határigazgatás jobb biztosítása érdekében meg kívánja erősíteni az új határregisztrációs rendszert, az Európai Határ- és Parti Őrség, és az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének munkáját, valamint a határigazgatási és vízumkérdésekkel foglalkozó egyéb ügynökségeket.

A törökországi menekülteket támogató uniós eszközre 1,5 milliárd eurót kíván biztosítani, hogy a Szíriában és a régió más területein zajló konfliktusok elől menekülők részére továbbra is élelmiszert, oktatást és lakhatást biztosítsanak. Emellett a migráció kiváltó okainak kezelése céljából az unión kívüli országokkal való partnerségi keret végrehajtását is biztosítani szeretné.

Oettinger elmondta, a gazdasági növekedés támogatására 2019-ben 80 milliárd euró kötelezettségvállalást terveznek. A pénzügyi keret az idei évhez képest 8,4 százalékkal magasabb összeget, 12,5 milliárd eurót foglal magában kutatásra és innovációra. 2018-hoz képest 10,4 százalékkal több, 2,6 milliárd euró jut az oktatásra az Erasmus+ keretében, 36,4 százalékkal magasabb összeg, 3,8 milliárd euró az infrastrukturális hálózatokra, és további 233,3 millió euró az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre.

Mint elmondta, a bizottság várakozásai szerint a 2014-2020-as kohéziós politikai programok végrehajtása 2019-ben is megfelelő ütemben halad. A mezőgazdasági politika finanszírozása is stabil marad, az ideihez képest 1,2 százalékkal többet, közel 60 milliárd eurót tesz majd ki.

Az uniós biztos részletezte azt is, hogy a költségevetés új kezdeményezéseket is támogatni kíván. Egyebek mellett 11 millió eurót biztosít az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozására, 245 millió eurót az európai védelmi ipari fejlesztési program létrehozására, valamint 5 millió eurót az új Európai Ügyészség felállítására a határon átnyúló bűncselekményekkel - többek között a csalással, a pénzmosással és a korrupcióval - kapcsolatos nyomozás céljából.

A bizottsági tájékoztatás szerint a 2019-es uniós költségvetési tervezet minden program tekintetében két finanszírozandó összeget tartalmaz: kötelezettségvállalási előirányzatot és kifizetési előirányzatot. A kötelezettségvállalási előirányzat az egy adott évben szerződésekben vállalható összegeket, míg a kifizetési előirányzat a ténylegesen kifizetett összegeket jelenti. A jövő évre szóló tervezet összege kötelezettségvállalási előirányzatokban 166 milliárd euró, kifizetési előirányzatokban pedig 2018-hoz képest 3 százalékkal magasabb, 149 milliárd euró.

Az Európai Bizottság figyelmeztette Magyarországot és Romániát, amiért tartósan megsértik a középtávú költségvetési hiánycélhoz való közeledés szabályát. Az Európai Bizottság minden tavaszzal teszi közzé annak a vizsgálatának az eredményét, amely a tagállamoknak korábban megfogalmazott ajánlások teljesítését értékeli. Az uniós bizottság közölte: a két ország tartósan és jelentősen eltér a 2017-es középtávú költségvetési hiánycél korrekciós pályájától, és e tekintetben a legutóbbi jelentés óta nem történt előrelépés. A bizottság egyebek mellett azt javasolta az Európai Unió Tanácsának, hogy ajánlja Magyarországnak, tegyen idén megfelelő intézkedéseket a középtávú célhoz való közeledés érdekében.