Gazdaság

Átfogó stratégia az okos, megfizethető energiáért

Az unió célkitűzéseivel összhangban Magyarország vállalta, hogy 2030-ra legalább negyven százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest

Az új nemzeti energiastratégia a tiszta, okos és megfizethető energia biztosítására épül. Kiemelten fontos az energetikai innovációban és gazdaságfejlesztésben rejlő lehetőségek kiaknázása is. A fogyasztó számára alacsony rezsit, erősödő energiafüggetlenséget kívánnak biztosítani, valamint a megnövelt választási lehetőségeket mérésokosítással és digitalizált ügyintézéssel.

paksi erőmű 20190313
A hazai szükséglet felét biztosító paksi erőmű környezetbarát áramtermelő (Fotó: Hegedüs Róbert)

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) tegnapi ülésén ismertette, az integrált energia- és klímapolitikai stratégiaalkotás eleme az új nemzeti energiastratégiai megalkotása, az éghajlatváltozási cselekvési terv kidolgozása, valamint a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) véglegesítése.

Az államtitkár kifejtette, hogy az új energiastratégiában a fogyasztó számára alacsony rezsit, erősödő energiafüggetlenséget kívánnak biztosítani, valamint a megnövelt választási lehetőségeket mérésokosítással és digitalizált ügyintézéssel. Az ellátásbiztonság további erősítése érdekében ösztönöznék a hatékonyabb energiafelhasználást, növelnék a hazai megújuló energia és szénhidrogénforrások felhasználását, mindezek mellett fontos az ország régiós áram- és gázpiaci integrációja, de kiemelt feladatot jelent a 2020–2021. évi gázellátás megoldása is.

Hangsúlyt fektetnek az energiaszektor klímabarát átalakítására is, példaként említette a közlekedés zöldítését. Magyarország elkötelezett a nukleáris energia hasznosítása mellett, amely klímabarát villamosenergia-forrást jelent – sorolta Kaderják Péter. Kiemelte, hogy nemzeti energia- és klímatervtervezetben az unió célkitűzéseivel összhangban Magyarország vállalta, hogy 2030-ra legalább negyven százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok, köztük a szén-dioxid kibocsátását az 1990-es értékekhez képest. A megújuló energia részarányát tekintve 2020-ra Magyarország 14,65 százalékot vállalt, 2030-ra pedig a legalább húszszázalékos részarányt tűzte ki célul. Jelenleg a villamosenergia-termelés mintegy hatvan százaléka szén-dioxid-kibocsátás mentesen történik, ennek közel ötven százalékát a paksi atomerőmű állítja elő, további tíz százalékát a megújuló energiaforrások felhasználása teszi ki.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az ülésen a fenntarthatóság szempontjából fontosnak nevezte, hogy gyarapodó nemzetté válhasson a magyar, a fenntartható nemzet kulcsát pedig szavai szerint a család jelenti. Ezt támogatja a kormány családpolitikája, ugyanakkor nemcsak anyagi ösztönzőkre, hanem a családbarát szemlélet további formálására is szükség van – mutatott rá.

A testület Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az NFFT elnöke előterjesztésére egyhangúlag elfogadta az idei munkatervet és költségtervezetet és a tavalyi évről szóló beszámolót. Az Országgyűlés 2007-ben döntött az NFFT létrehozásáról, amely a fenntartható fejlődés kérdéskörében egyeztető, véleményező, javaslattevő testület.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom