Gazdaság

Argentína várakozó állásponton

Nagy Sándor Gyula: A hatvanszázalékos alapkamat csak átmeneti állapot, amellyel az inflációt próbálják megfékezni

Az alapkamat hatvan százalékra történt emelésével próbálja megfékezni fizetőeszköze elértéktelenedését Argentína. Amellett, hogy ez hosszabb távon nem fenntartható, nem biztos hogy elég lesz a további gyengülés megakadályozására.

Az argentin fizetőeszköz mélyrepülésének és a hirtelen kamatemelésnek az előzménye között szerepel a hónapokkal ezelőtti IMF megállapodás, mellyel egyidőben már negyven százalékpontra emelték az alapkamatot – ismertette a peso válság előzmé­nyeit lapunknak Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese. A szerdai hétszázalékos gyengülést követően csütörtökön tizenkét százalék körüli volt a zuhanás, a jegybank pedig nem akart tovább várni – mondta a szakértő.

Szeretnék megállítani az egyébként az amerikai dollárhoz képest rekord alacsony szinten álló peso további esését, ezért döntöttek a drasztikus kamatemelésről – tette hozzá Nagy Sándor Gyula. Arról is beszélt, az utóbbi két évben igen komolyan leértékelődött a peso, jelentősen drágultak az import termékek. A Valutaalaptól kapott ötvenmilliárd dolláros hitelkeret ugyanakkor elég az ország finan­szírozására, a kérdés a közeljövő, ugyanis a hatvanszázalékos kamat nem fenntartható – hangsúlyozta a kutató.

A csütörtöki találkozón, ahol Mauricio Macri elnök több vállalatvezetővel és gazdasági szakértővel egyeztetett, kapott némi kritikát. Teljes összeomlás nem várható, az elnök a helyén marad. Más feltörekvő országok valutája is gyengült az elmúlt napokban. Donald Trump amerikai elnök intézkedései, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatemelése, a török líra mind hozzájárultak a válsághoz. A befektetők elkezdtek a bizonytalan piacokról kivonulni.

Nagy Sándor Gyula azt is elmondta, állampapírt hatvanszázalékos hozammal nem tudnak kibocsátani, ezért a magas alapkamat átmeneti állapot. Ezzel a lépéssel jelezték a nemzetközi pénzügyi piacoknak, hogy mindent megtesznek a helyzet stabilizációjáért.

Az argentin fizetőeszköz válsága más országokra is kihat, a távirati iroda beszámolója szerint lassult a brazil gazdaság növekedése a második negyedévben. A brazil statisztikai hivatal tegnap közölte, hogy a második negyedévben az előzőhöz képest 0,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) Dél-Amerika legnagyobb országában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom