Gazdaság

Állami cégek hatékonyan is működhetnek

Kiemelkedő fél évet zárt a Szerencsejáték Zrt.

Fennállásának legjobb első fél évét zárta a Szerencsejáték Zrt., jelentősen növelve a bevételeit és az állami befizetéseket.

szerencsjatek
Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Szentpétery Kálmán elnök-vezérigazgató (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A száz százalékban állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. iskolapéldája annak, hogyan lehet megőrizni a nemzeti erőforrásainkat. A cég amellett, hogy nyereségesen és felelősségteljesen működik, hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez, a hazai kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatásához, valamint a kultúra és a sport támogatásához – közölte tegnap Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Mint azt a tárcavezető elmondta, a kormány 2010-ben tűzte maga elé azt a célt, hogy leszámol az állami tulajdonnal kapcsolatos előítéletekkel, ugyanis az állami vállalatok is tudnak eredményesen gazdálkodni, befizetéseikkel pedig a költségvetést gyarapítják. A Szerencsejáték az idei első fél évben 35,37 milliárd forintot fizetett be az államnak, 21 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor, miközben 8,67 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami viszont 55 százalékkal haladja meg a bázisidőszakét.

A miniszter szólt arról is, hogy az ötös lottó és a hatos lottó révén a cég hozzájárul a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Filmalap támogatásához, emellett az első félévben 3,7 milliárd forintot juttatott a magyar sportnak.

Szentpétery Kálmán, a zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég 24 éves fennállása alatt a legjobb első féléves eredményt érte el. A társaságnak 147,7 milliárd forint volt a bevétele, 32 százalékkal nagyobb, mint tavaly, ebből 84,7 milliárd forint nyereményt fizettek vissza a játékosoknak, az adózás előtti eredménye pedig tízmilliárd forintot tett ki. Közölte: a társaság legtöbb bevétele a sportfogadásból származik, emellett viszont az ötös lottó főnyereményének márciusig történő halmozódása négymilliárd forint többlet árbevételt eredményezett. Hozzátette: továbbra is jelentős az érdeklődés a gyorsjátékok iránt, és egyre népszerűbbek a kaparós sorsjegyek is. A társaság 2010 és 2013 között 14,3 milliárd forintot költött beruházásokra. A Szerencsejáték Zrt. ezerötszáz embert foglalkoztat, emellett mintegy kétezer vállalkozásnak ad megbízatást.