Gazdaság

Alacsony szinten van az idei infláció

A rezsicsökkentésből adódó kedvező hatás ebben az évben még kitarthat, a gyenge forint egyelőre nem befolyásoló tényező

Minimális volt a pénzromlás üteme az elmúlt egy évben, leginkább az energiaárak csökkenésének köszönhetően. Elemzők szerint egy ideig még mérsékelt maradhat az infláció, de az év végén már jelentősebb lehet a fogyasztói árak emelkedése.

tavfütes
Korszerűsítik a távhővezetéket, ez is csökkentheti a rezsit (Fotó: Hegedüs Róbert)

Augusztusban alig, mindössze 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, és ugyanilyen mértékű volt a pénzromlás üteme 2013 augusztusához viszonyítva. Az utóbbi egy hónapban a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, a tartós fogyasztási és egyéb cikkek, üzemanyagok, s az élelmiszerek ára csökkent, drágultak viszont a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások – adta hírül tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Ugyanez volt megfigyelhető az elmúlt egy évben. A legnagyobb mértékben a háztartási energia ára csökkent – 12 százalékkal –, ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, míg az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013 augusztusához képest.

Elemzők úgy vélik, a szeptemberi újabb rezsicsökkentésnek is köszönhetően mérsékelt maradhat a magyarországi infláció a következő hónapokban. Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője a távirati irodának kifejtette: az elkövetkező hónapokban is mérsékelt lehet az infláció, alig haladja meg majd a nulla százalékot. Év végére azonban már egy százalékra ugorhat a fogyasztói árindex, amikor megszűnik a tavaly novemberi, kormányzati rezsicsökkentés bázishatása. A belső kereslet élénkülésére utal ugyanakkor, hogy az élelmiszerek és a ruházati termékek szezonális árcsökkenése elmaradt a tavalyitól – fejtette ki a szakértő. Elmondta azt is, hogy 2015 végére 3,6 százalékra is ugorhat az infláció több tényező együttes hatása miatt.

A forint jelentősebb gyengülése idővel az üzemanyagon kívül más importtermék árában is megjelenik, de az Európai Központi Bank törekvése, hogy emelje az euróövezeti árindexet, és a dollár hirtelen felértékelődése szintén az importált inflációban csapódhat le. Ezenkívül a belső keresletben is érzékelhető élénkülés, de az energiaárak és élelmiszerek terén látható alacsony bázis is hozzájárul az éves infláció várható felfutásához – tette hozzá.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője szintén úgy vélte, alacsony maradhat az infláció a következő hónapokban, de az idei év végétől érezhetően nőhetnek a fogyasztói árak, ami miatt 2015-ben már átlagosan 2-2,5 százalék körüli infláció várható. Véleménye szerint ugyanakkor a gyenge forint nem látszik az inflációban, azaz nincs importált infláció.