Gazdaság

Alacsony lett a hiány júliusban

Az államháztartás héthavi hiánya teljes évi cél 86 százaléka

Júliusban az államháztartás központi alrendszere 37,7 milliárd forintos deficittel zárt, így az els hét havi hiány 851,4 milliárd forintra, a teljes éves terv 87 százaléka volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Január és július között a központi költségvetés 1031,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 134,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 45,5 milliárd forintos szufficittel zártak. Egy éve a hiány az államháztartás hiánya 851 milliárd forint volt.

Az idei hiány alakulásának értékelésekor ki kell emelni, hogy a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek a költségvetési egyenleg alakulását jelentősen befolyásolják. Ezek a pozitív tendenciák a korábbi évekhez képest az év második felében érvényesülnek majd erőteljesebben.

A minisztérium jelezte: a kiadások és bevételek teljesülésének szokásos, évenként ismétlődő, időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagyságának lefutása 2014-ben sem időarányos; az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket.

Az NGM közleménye kiemeli, hogy az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka.