Gazdaság

Alacsony árakat hoz Paks II.

Aszódi Attila: Abszurd Ausztria azon lépése, amellyel a bíróságon támadta meg a beruházás állami támogatását, Németország nem fogja követni az osztrák lépést

Magyarország fenntartható fejlődése szempontjából fontos a Paks II. projekt megvalósítása. Süli János tárca nélküli miniszter elmondta, hogy az atomenergia és a megújuló energiák nem kizárják, hanem kiegészítik egymást.

Süli János 20180309
Süli János: Az atomenergia és a napenergia kiegészítik egymást (Fotó: Ficsor Márton)

A kormány célja, hogy alacsony energiaárakkal, közműdíjakkal hozza Magyarországra a befektetőket, ezzel a fiatalokat is itthon tartja – mondta tegnap Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter egy konferencián. Kiemelte, hazánk fenntartható fejlődése szempontjából fontos a Paks II. projekt megvalósítása. Kifejtette, hogy a paksi projektcég február végén átadta az orosz félnek az első felvonulási területet, ezért az alvállalkozói szerződések megkötése után elkezdheti építeni a mintegy nyolcvan kiszolgáló épületet. A miniszter kitért a március eleji rendszerterhelési csúcsra, amellyel kapcsolatban megyjegyezte: a hír megmutatta a hazai villamosenergia-ellátás problémáit. Az atomenergia és a megújulók, mint például a napenergia, nem kizárják, hanem kiegészítik egymást – mondta. Süli János itt figyelmeztetett: az országok adottságai eltérőek a megújuló energiák alkalmazása során. Példaként említette Ausztriát, amely a hegyek miatt alkalmas a szélerőművek beépítésére, ám hazánk síkabb területe miatt nekünk a napenergia kedvezőbb. A miniszter a hazai importarány csökkentésének szükségessége mellett a klímavédelmi követelmények szempontjával is érvelt a Paks II. mellett. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a globális villamosenergia-termelésben tizenöt százalékos részarányt tart kívánatosnak a nukleáris energia számára.

Az erőműpark korösszetételét tekintve a Mavir rendszerirányító előrejelzése alapján megállapítható, hogy 2030-ra komoly kapacitáshiány várható Magyarországon – érvelt a két új blokk építése mellett a rendezvényen Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Elmondta, hogy egész Európában is hasonló a helyzet, a legnagyobb erőműveknek nagyjából a negyede le fog állni az elkövetkezendő másfél évtizedben.

Az államtitkár beszélt Ausztria és Luxemburg lépéséről, amellyel megtámadta a Paks II. beruházás állami támogatását az Európai Bíróságon. Erről megjegyezte, Németország nem követi az osztrák lépést, mivel szerintük nem található olyan hiba az Európai Bizottság engedélyezési eljárásában, amely indokolna ilyen lépést. Az osztrák választ nonszensznek nevezte, és leszögezte: semmiféle halasztó hatása nincs a történéseknek a beruházásra.