Gazdaság

Alábbhagyott a lendület az építőiparban

Az uniós forrásokból végzett munkák tavalyi befejezése után januárban 20,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest.

Az épületek építése 12,6, az egyéb építményeké 28,5 százalékkal maradt el a tavaly januáritól, amiben a magas bázis is szerepet játszott – adta hírül tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglalkozó vállalkozások termelése csökkent. Az előző hónaphoz hasonlítva 13 százalékkal zsugorodott az építőipar termelése.

Szakértők szerint idén az uniós forrásokból finanszírozott beruházások helyett a lakásépítések lendíthetnek az építőipar teljesítményén, de ennek hatása az év végére jelenhet meg. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője a távirati irodának elmondta: az év végére megélénkülő lakásépítések, valamint az új uniós támogatások segítik az ágazatot, de idén a szektor teljesítménye összességében csökkenhet az előző évihez képest. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is úgy látja, idén a lakásépítések lendíthetik előre az építőipart, ennek jelei már láthatók a vállalkozások hó végi szerződésállományában.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szintén hangsúlyozta, nem meglepő az építőipar januári termelésének csökkenése. Az ágazat rendelésállománya folyamatosan csökkent, a december végi szerződésállomány 48 százalékkal, a januári 44 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom