Gazdaság

Akár új lakást is hozhat a fa alá a csok

A piaci hitelekhez képest alacsonyabbak lehetnek a törlesztőrészletek

Decembertől a kétgyermekes családok is hozzájuthatnak az állami kedvezménnyel igénybe vehető, tízmillió forintos lakáshitelhez, a háromgyermekeseknél pedig tizenötmillió forintra ugrik a hitelplafon. A lakásáfát érintő jogszabály-módosítás miatt pedig várhatóan nem csökken drámaian 2019 után az új lakások kínálata.

csok 20181119
Bővült a kedvezményezettek köre, ami az új építésű ingatlanok piacának is kedvez (Fotó: MH)

A következő hónapban élesítik az állami lakástámogatási rendszer új elemeit: a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a maximum tízmillió forintos, új lakás vásárlására fordítható, kedvezményes kamatozású lakáshitel. A háromgyermekesek esetében pedig az eddigi tízmillióról tizenötmillió forintra emelkedik a maximális hitelösszeg.

A kedvezményes kamatozás azt jelenti, hogy a kérdéses lakáshitelek kamata legfeljebb háromszázalékos lehet a teljes futamidő alatt, amely maximum huszonöt év lehet. A kedvezményes hitel alacsonyabb törlesztőrészletet jelent az érintett családoknak a piaci kamatokhoz képest – írta Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője a gazdasági portál közleményében.

Egy húsz évre felvett, tízmilliós kedvezményes hitelnél a havi törlesztés 55-56 ezer forintra, a 15 milliósnál 83-84 ezer forintra jön ki. A piacon elérhető legkedvezőbb, végig fix törlesztést garantáló, húszéves futamidejű tíz- és tizenötmilliós lakáshitelek havi 66-100 ezer forintos havi törlesztéséhez képest évente 120-180 ezer forintos megtakarítást jelenthet az állami támogatással futó konstrukció. Ráadásul az adósságfékszabályok és az alacsonyabb törlesztőrészletek miatt tizenöt-húsz százalékkal kisebb családi összjövedelem is elegendő lehet egy tíz- vagy tizenötmilliós csokos kölcsönhöz.

A családi otthonteremtési kedvezmény bővítése mellett az is friss változás, hogy a 2019 végére már szerkezetkész új lakások esetében továbbra is alkalmazni lehet az ötszázalékos kedvezményes áfakulcsot, ha az adásvételi szerződést benyújtották a földhivatalhoz. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy véli, hogy az elmúlt héten elfogadott lakásáfatörvény-módosítás abban is segítheti vevőket, hogy 2019 után ne csökkenjen drámaian az új építésű ingatlanok kínálata

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom