Gazdaság

A visegrádi államok utolérik a nyugati versenytársakat

A német B. Braun az utóbbi évek legnagyobb beruházását valósítja meg a heves megyei Gyöngyösön, amellyel több mint négyszáz új munkahelyet teremt a településen

Orvostechnológiai készülékeket gyártó német cég valósít meg jelentős beruházást Gyöngyösön, négyszáz új munkahelyet létrehozva. Az európai gazdaság tengelye mindinkább Közép-Európa felé tolódik.

A sokáig Európa vezető erejének tekintett német-francia együttműködés helyett egyre inkább a visegrádi államok és Németország gazdasági kapcsolatai határozzák meg a kontinens fejlődését – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a B. Braun Medical Magyarország Orvostechnoló­giai Kft. beruházásbejelentő tájékoztatón. Német kollégájával folytatott megbeszélését felidézve, Szijjártó Péter hangsúlyozta: Sigmar Gabriellel a múlt héten Berlinben egyetértettek abban, hogy az európai gazdaság tengelye Közép-Európa felé tolódik. Németország kereskedelmi forgalma 55 százalékkal magasabb a V4-ekkel, mint Franciaországgal, kétszeresen haladja meg a német-brit és még ennél is nagyobb mértékben a német-olasz kereskedelmi forgalmat – tette hozzá a külügyminiszter a távirati iroda beszámolója szerint. A következő években – mint fogalmazott – a józan ész politikáját képviselő közép-európai államok és Németország együttműködése az európai versenyképesség helyreállításának a kulcsa lesz. Ismertette, hogy a térségen belül a magyar-német gazdasági kapcsolatok is dinamikusan bővülnek, hiszen a 2016-os rekordot követően tavaly ötvenmilliárd euróval ismét csúcsot döntött a két ország kereskedelmi forgalma. Tavaly 29 német cég négyszázmilliárd forintnyi beruházást valósított meg nálunk, 6500 új munkahelyet teremtve.

A B. Braun gyöngyösi beruházásáról szólva a miniszter közölte, hogy a cég 30,7 milliárd forintos projektjét a kormány 6,1 milliárd forint vissza nem térítendő készpénzzel segítette. A német cég ezzel az utóbbi évek legnagyobb egyszeri beruházását hajtja végre, több mint négyszáz új munkahelyet hoz létre. Ludwig-Georg Braun, a német B. Braun Melsungen AG felügyelőbizottságának elnöke bejelentette, hogy a vállalat Gyöngyösön az intravénás készülékek új gyártási központját építi föl. Hangsúlyozta, hogy a városban nem csupán gyártás, hanem jelentős fejlesztési munka is zajlik. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a B. Braun több mint ezer helyi családnak ad megélhetést, és jóval az átlag feletti – nyolcvan százalékot meghaladó – dolgozói elégedettséget ért el.
A cég emellett gyermekjóléti, oktatási, kulturális és sportcélú támogatásokat nyújt a társadalmi felelősségvállalás jegyében.