Gazdaság

A nyári szabadságok fékezték le az autóipart

Vegyes az összkép az elemzők szerint, vannak jól teljesítő alágazatok, amelyek közül a gépgyártás nyújtotta a legjobb teljesítményt a hetedik hónapban

Az autóiparban történt júliusi szabadságolások az egész magyar ipar teljesítményére hatással voltak. Az év egészében emelkedett az ipar teljesítménye az előző évhez képest, ami kedvezőbb az uniós adatoknál.

Az ipari termelés júliusban 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatással kiigazított adatok szerint egyaránt. Az előző hónaphoz viszonyítva 4,2 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye, amelyben az autó­gyárak a szokásos augusztusiról júliusra előrehozott nyári leállása vezető szerepet játszott – erősítette meg tegnap kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első hét hónapban a termelés 4,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az összes értékesítés hatvanöt százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,2, a harmincöt százalékot képviselő hazai értékesítésé 3,6 százalékkal emelkedett.

Mint azt a távirati iroda közölte, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát adó járműgyártásban a kibocsátás 7,9 százalékkal elmaradt a tavaly júliusitól. A járműipar mellett a vegyipar termelése 7,7, a gyógyszeriparé 5,9 százalékkal maradt el a tavaly júliusitól. A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,5 százalékkal mérséklődött a múlt év azonos hónapjához képest. Az összes rendelésállomány negyedik hónapja csökken éves összevetésben, a tavaly júliusitól 2,9 százalékkal maradt el.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője megerősítette, hogy elsősorban a járműgyártásban bekövetkezett visszaesés miatt produkált gyenge adatokat az ipar. Azt mondta, az összkép vegyes, vannak jól teljesítő ágazatok, de a rendelésállomány egyelőre kedvezőtlenül alakul. A visszafogott júliusi teljesítményért elsősorban az autóipar a felelős – tette hozzá. Mivel az autóiparban nyáron veszik ki szabadságukat a munkavállalók, ilyenkor szinte leáll a termelés, ezért fontos kérdés, hogy a szektor augusztusi teljesítménye milyen lesz. Az elemző hangsúlyozta, ezek ismeretében lehet csak megmondani, hogy tartós vagy átmeneti lassulásról van-e szó. Több alágazat viszont jól szerepelt, a gépgyártás (+13,7), a gumigyártás (+8,8) és az elektronikai termékek előállítása (+4,9) nőtt a júliusi adatok szerint. Németh Dávid szerint az ipari teljesítmény az év második felében valamelyest javulhat, egészében négy és öt százalék közötti bővülésre lehet számítani.

Ide tartozó hír, hogy az Európai Unió 28 tagállamában júniushoz képest 0,3 százalékkal csökkent, tavaly júliushoz képest viszont 3,1 százalékkal bővült az ipari termelés.