Gazdaság

A minőség a legfontosabb

Korszerű eljárások, egészségesebb alapanyagok a közétkeztetésben

Továbbra is népszerű a közétkeztetés, az általános iskolások csaknem háromnegyede eszik menzán. Az egészséges összetevők mellett a konyhák jelentős része már korszerű eljárásokat alkalmaz.

A közétkeztetés a bölcsődés kortól egészen az időskorúak ellátásáig nyújt szolgáltatásokat. Az ellátottak száma körülbelül 1,8 millió fő, nagy részét a gyermek- és diákétkeztetésben részesülők adják. Az étkezések száma ellátási formától függően napi öt, három vagy egy lehet. Igénybe vehető a közétkeztetés az év minden hónapjában, illetve a tanítási/gondozási évnek megfelelően rövidebb időtartamban. Az igénybevételi arányokat tekintve az elmúlt évekhez képest nem figyelhető meg eltérés. Az általános iskolák 1–8. évfolyamán a közétkeztetést a gyerekek 74 százaléka veszi igénybe. Kedvező változás, hogy az alacsony zsírtartalmú, minőségi alapanyagok felhasználása lett az elsődleges szempont a konyhák számára. Kétharmaduk alacsony zsírtartalmú tőkehúst, háromnegyedük zsírszegény húskészítményt, tejet, tejterméket választ.

Korábban még voltak olyan konyhák, amelyek a rántott ételek készítéséhez sertészsírt használtak, de mostanra már növényi zsiradékban sütnek. A konyhák kétharmada korszerűbb eljárásokat is alkalmaz. Jelentős pozitív változás még, hogy az iskolák 65 százalékában kapnak a gyerekek naponta friss zöldséget és gyümölcsöt. A legtöbb konyha a köretek palettáját bővítette, megjelent a bulgur, a kuszkusz, a köles, az árpagyöngy és a polenta is az étlapon. Többen kínáltak teljes kiőrlésű kenyereket, péksüteményt. A párolt zöldségek mellett salátákkal, bab- vagy búzacsírával színesítették az étlapot, és zöldségkrémlevesekkel is növelték a változatosságot.


A menza típusú élelmezés is vendéglátásnak számít

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló, törvény meghatározása szerint a közétkeztetés olyan vendéglátó tevékenység, amelynek során fogyasztók meghatározott csoportját vendéglátóipari termékekkel, többnyire előre megrendelés alapján, a nap egy-egy meghatározott időszakában, meghatározott időtartamban látnak el, különösen oktatási, gyermek-, szociális, egészségügyi, bentlakásos intézményben, táborban és munkahelyen.

A menza típusú élelmezés is vendéglátásnak számít

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló, törvény meghatározása szerint a közétkeztetés olyan vendéglátó tevékenység, amelynek során fogyasztók meghatározott csoportját vendéglátóipari termékekkel, többnyire előre megrendelés alapján, a nap egy-egy meghatározott időszakában, meghatározott időtartamban látnak el, különösen oktatási, gyermek-, szociális, egészségügyi, bentlakásos intézményben, táborban és munkahelyen. w