Gazdaság

A mezőgazdaság értékeire épül az idei agrárpolitika

Minisztériumi támogatások

A jogalkotás területén az Agrárminisztérium volt a legaktívabb tárca az elmúlt évben. Az ötvenöt rendelet, hat törvény és tíz kormányrendelet mellett a tárca további négy törvényjavaslatot készített elő és nyújtott be az Országgyűlés elé.

A sikerrel megkezdett programok folytatásán túl többek között az élelmiszerbűnözés visszaszorításának ügye, valamint a sertés- és baromfijárványok álltak a minisztérium tevékenységének a középpontjában tavaly. Hazánk uniós összehasonlításban is figyelemre méltó termelékenységi számai 2010 óta folyamatosan növekednek, miközben jelentős további tartalékokkal rendelkezünk. Erre és a magyar agrárium értékeire épül a 2019-es év agrárpolitikája. Tavaly folytatódott a Tanyafejlesztési Program, amelynek eddigi hétéves működése során csaknem kétezer pályázat részesült pozitív támogatói döntésben, összesen 8,9 milliárd forint összegben. A kérelmek benyújtásának időszaka ebben az évben január 28-tól indul. Ettől az évtől a fás szárú növénykultúrák termesztésével, illetve sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalkozások is részesülhetnek kiemelt támogatásban. Ez százszázalékos mértékű kamat-, kezességidíj- és kezelésiköltség-támogatás a hitel teljes futamidejére, valamint a hitel felvételével, fenntartásával kapcsolatos költségekre vonatkozó támogatás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom