Gazdaság

A magyar startupok sikeréről szól az ősz

Brüsszel is elismerte, hogy az uniós városok közül idén Budapest közigazgatása a legkedvezőbb a nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozások számára

A startupok éjszakáján ismét lehetőség lesz nagy találkozásokra – mondta el lapunknak Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke, aki ma veszi át a Startup Europe Díjat, amely a legjobb startupösztönző programmal és –szolgáltatással rendelkező várost ismerik el.

Szalai Piroska 20181114
Szalai Piroska: Tartjuk a lépést az innovációban (Fotó: Hegedüs Róbert)

–  Ma díjazza az Európai Bizottság az unió legjobb startupjait. Mi volt a BVK szerepe abban, hogy a Legjobb közigazgatás kategóriában győzött fővárosunk?

–  Budapest díjazásával a BVK eredményeit értékelték, amely a város egyetlen startupok, kkv-k fejlesztésére és támogatására létrehozott szervezete. Az értékelés szerint figyelemre méltó a Smart Programunk és a részvételünk az Európai Unió, valamint a Visegrádi Alap által támogatott, a vállalkozói kompetenciák fejlesztését, a nemzetközi know-how-k megosztását, továbbá a startupok tőkebevonó képességének javítását célzó partnerségi projektekben.

–  Mozgalmas őszük van, több nemzetközi versenyen is részt vettek. Hogyan sikerültek ezek?

–  Szeptemberben a BVK legfontosabb aktivitása a 8. Be Smart startupverseny szervezésének lebonyolítása volt. A közalapítvány világszínvonalú nemzetközi innovációs rendezvényeken biztosít bemutatkozási lehetőséget a nyerteseinek, ezért nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a versenyein csak valódi üzleti potenciállal rendelkező startupok indulhassanak, és ezek közül választja ki a zsűri a legjobbakat. A legutóbbi, a 8. Be Smart versenyünket Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusával, Magyarország Lisszaboni Nagykövetségével és Magyarország Barcelonai Főkonzulátusával együttműködésben valósítottuk meg. Öt nyertes startup bemutatkozott a Ruhr-vidék legjelentősebb, kiállítással és B2B-találkozókkal összekötött startupkonferenciáján októberben Bochumban. Fontos esemény volt még számunkra szeptember végén a BVK és a Digitale Stadt Düsseldorf Egyesület vezetőinek találkozója, amelyet a düsseldorfi magyar napok startup-kísérőrendezvényeként szervezte meg Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusa. Novemberben újabb öt nyertes startuppal a lisszaboni Websummiton, Európa leggyorsabban növekvő technológiai konferenciáján vettünk részt, ahol az ipar befolyásos szereplői és feltörekvő technológiai startupok gyűlnek össze.

–  Itthon is aktívak voltak, több rendezvényt és fontos találkozót szerveztek. Melyek voltak ezek?

–  Októberben az IBM Magyarország egyhónapos nemzetközi innovációs tudástranszferprogramjában, az IBM Corporate Service Crops (CSC) elnevezésű küldetésben vettünk részt. A BVK mint az ország egyetlen európai uniós minősített üzleti innovációs centruma négy IBM-szakértővel együtt az üzleti innovációt élénkítő javaslatcsomagot dolgozott ki fiatalok, köztük többek közt a nők aktívabb bevonására a vállalkozói szektorba. Emellett szeptember 21-én az Év Széchenyi Vállalkozása 2018 díjátadó ünnepségen a Gróf Széchenyi Család Alapítvánnyal együttműködésben különdíjat adtunk át a budapesti Nagy Lovas Kft.-nek. Október 9-én alapítótagként csatlakoztunk a Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz, amelynek célja, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányát és kereteit.

–  Ősszel kitüntette önöket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Miben segít egy ilyen elismerés?

–  A BVK a startupversenyei kapcsán számos országban jelenik meg, továbbá uniós projektekben vesz részt. A European Enterprise Promotion Award (EEPA), az Európai Bizottság díja nemzetközi szinten rangot ad a közalapítványnak. Az EEPA az Európai Bizottság projektje, amelynek keretében 2006 óta díjazzák azokat, akik országos, regionális vagy helyi szinten sokat tesznek a vállalkozói szellem és a kis- és középvállalkozások fejlesztéséért.

–  Hamarosan megtartják a startupok éjszakáját. Mit várnak a rendezvénytől?

–  Tavaly több mint hatszázan regisztráltak a rendezvényre, és úgy gondoljuk, hogy idén még többen fognak. Ez a hazai startup-ökoszisztéma egyik legnagyobb találkozója – a fővárosi szervezésű események között a legnagyobb –, amelyre évről évre egyre több külföldi szereplőt is meghívunk. Idén német, ír, spanyol, portugál, szlovák és székelyföldi partnereket várunk. De itt lesznek a legjelentősebb budapesti szereplők is: egyetemek, kerületek, óriásvállalatok programjai, állami programok is. Ismét lehetőség lesz nagy találkozásokra, ahogy ez a korábbi rendezvényeken is történt.

–  A fővárosnak fontos szerepe van a hazai startup-ökoszisztéma fejlődésében. Mi a helyzet a vidékkel, és a határon túlon?

–  Tarlós István főpolgármester Tusnádon azt mondta, Budapestet a nemzet fővárosának tekinti. Mi is érezzük a súlyát ennek a megközelítésnek, és a saját eszközeinkkel próbálunk mindent megtenni azért, hogy a Kárpát-medencében és a világ más részein dolgozó magyar startupperek minél komolyabb kapcsolatokat építhessenek egymással. Székelyudvarhely – Budapest testvérvárosa – az első nem budapesti Be Smart versenyt rendezi a napokban, és Kolozsváron is elkezdtünk kapcsolatokat építeni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom