Gazdaság

A magyar gazdaság 4 százalék körül bővülhet a következő években is

Gion Gábor: A költségvetés megfelelő tartalékokkal rendelkezik arra az esetre, ha a külső kereslet visszaesne

A magyar gazdaság 4 százalék körül bővülhet a következő években is Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint, aki a V4+Románia befektetési szemináriumon leszögezte, a költségvetés megfelelő tartalékokkal rendelkezik arra az esetre, ha a külső kereslet visszaesne.

 A Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett csütörtöki, budapesti tanácskozáson az államtitkár kifejtette, a kormányzat bevételei nincsenek veszélyben, hiszen  azokat a béremelkedéssel támogatott fogyasztás tovább generálja, és a vállalati beruházások is hozzájárulnak a GDP-bővüléséhez.

A jelentős GDP-bővülés és a nagyon alacsony munkanélküliség mellett a magyar gazdaság teljesítménye valószínűleg közel jár potenciális szintjéhez - jelezte Gion Gábor. A pénzügyi jelzőszámok, így például a többletet mutató folyó fizetési mérleg és a háztartások magas megtakarítási rátája azt mutatják, hogy a gazdaság nincs túlhevült állapotban, a jelenlegi fiskális politika megfelelő - emelte ki.

Szavai szerint nagyon fontos feladat a családtámogatási program megvalósítása, amely nem veszélyezteti a költségvetésben rögzített célokat. Kiemelte: jövőre 150 milliárd forintot különít el a kormányzat a demográfiai program megvalósítására.