Gazdaság

A jegybank pilótajátékot leplezett le

Mesés hozam ígéretével 2700 ügyfelet becsaptak – Az MNB példaértékű, milliárdos bírságot szabott ki

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységért 1,25 milliárd forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy természetes személyre, illetve egy általa működtetett társaságra, két közvetítő cégre, mert együttesen csaknem 2700 befektetőt tévesztettek meg, és befektetések címén mintegy tízmilliárd forintot szedtek be tőlük.

mnb
Az ügyfeleket viszonylag könnyen meg lehet téveszteni (Fotó: Csudai Sándor)

A Kulcsár-ügy óta nem tártak fel akkora pénzügyi csalássorozatot piacfelügyeleti eljárás részeként Magyarországon, mint amilyenre egy jegybanki vizsgálat fényt derített – közölte tegnap Windisch László, az MNB Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke. Mint elmondta, jegybanki engedély nélkül, befektetés címén tízmilliárd forintot szedett be egy természetes személy, később egy általa működtetett társaság két közvetítő révén. A tevékenységüket 2013 májusában kezdték, és leginkább azért tudtak szert tenni ekkora bevételre, mert jóval a banki feletti, havi kilencszázalékos hozamot ígértek az ügyfeleknek. A kisbefektetőktől, döntően pénzügyi ismeretekkel nem rendelkező magánszemélyektől beszedett összeg nagy részének nyoma veszett. A vizsgálat lezártával a cég számláján mindössze másfél milliárd forintot tudott zárolni az MNB. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál büntetőeljárás zajlik.
A piacfelügyeleti eljárásban az MNB megállapította, hogy 2013 novemberéig Sz.-F. Zsolt Sándor a ténylegesen nem létező Fortress Insurance and Investment Company „képviseletében” eljárva végzett forrásgyűjtő tevékenységet a befektetőket megtévesztve. Ekkor bizonyítottan 1055 befektetővel került kapcsolatba, és 7,7 milliárd forintot vett át, majd tevékenységét az ötszázezer forint törzstőkéjű máltai székhelyű Fortress Holding LLC nevében folytatta, és 1606 ügyféltől 2,7 milliárd forintot vett át. A befektetők felkutatásához és a kapcsolattartáshoz a szintén máltai Flow Money Kft. és a brit bejegyzésű Low Money Int. Ltd közvetítői tevékenységét vette igénybe.

Az alelnök szerint az ilyen tevékenységnek – évente tíz-húsz hasonló ügy kerül a látóterükbe – azért van táptalaja, mivel jelenleg alacsonyak a banki kamatok, és így viszonylag könnyű megtéveszteni az ügyfeleket. Végh Richárd, az MNB Piacfelügyeleti Igazgatóságának igazgatója arról szólt, hogy a minimális befektetett összeg félmillió forint volt. Ugyanakkor azt az eljárás alatt nem sikerült bizonyítani, hogy a cég bármibe befektetett volna, így lényegében pilótajáték történt.

A jegybank tegnap döntött az ALBA Takarékszövetkezetet működési engedélyének visszavonásáról, egyben betétkifizetési tilalmat rendelt el.