Gazdaság

A hazai piacra is kellenek a hungarikumok

Védendő dél-alföldi termékek

A hungarikumok minősége és eredetvédelme kulcsfontosságú a hazai piac megtartásában és visszaszerzé­sében. A fűszerpaprika piacát az olcsó, gyenge minőségű dömpingáru veszélyezteti.

A fűszerpaprika, a bor és az őszibarack termelésének és értékesítésének növelésében a minőség további javítását és a fogyasztás népszerűsítését tartja a legfontosabb tényezőknek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az agrártárca vezetője azt követően beszélt erről a távirati irodának, hogy hétvégén részt vett a szatymazi gazdakör és a helyi önkormányzat által szervezett, A gazdák szolgálatában című konferencián.

A fűszerpaprika hungarikum, kiemelten védett magyar érték. Termelésének fejlesztését segítheti, hogy a zöldségnövények támogatása a 2016-os 48 900 forintról mintegy 86 ezer forintra emelkedett az idén hektáronként. A fűszerpaprika-termelők igénybe vehetnek még kompenzációt fémzárolt vetőmag termelésére is. A minőség javítását elősegítheti, hogy jelenleg számos újfajta kísérlet van folyamatban, illetve a paprika hozamát húsz-huszonöt százalékkal növelhetik a termelők öntözéssel is. A minőség szerepe alapvető a piacok megtartásában és visszaszerzésben, a Magyarországra beáramló importpaprika olcsóbb, de gyengébb minőségű, dömpingáron érkezik az országba – hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor. A miniszter beszélt arról is, hogy a térségben van Magyarország legnagyobb őszibarack termőterülete. Az itteni termelőknek is fontos, hogy folyamatban van az őszibarack-pálinka eredetvédelme, az ehhez szükséges eljárás megkezdődött. A magyar borok minősége sokat javult, köszönhetően többek között a borkiválósági programnak, a fajtaváltásnak. Az új szőlőfajtákkal sikerült a piacból egy jelentős részt visszahódítani belföldön, a harmadára esett vissza az olasz borimport. A tárcavezető szerint alapvető, hogy a magyar emberek a hazai borokat vásárolják, amit népszerűsítő rendezvényekkel is kiválóan lehet ösztönözni.