Gazdaság

A hazai húsipar megáll a saját lábán

Csak kivételes esetben van szükség importra

A hazai húsipar egy több mint ötszáz céget magába foglaló, huszonötezer főt foglalkoztató, 2017-ben majdnem kilencszázmilliárd forint árbevételt elérő ágazat – írta Nagy István agrárminiszter a Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője által feltett Külföldi alapanyagot dolgoz fel a húsipar? írásbeli kérdésére az Országgyűlés honlapján.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar élelmiszeripar hagyományosan hazai alapanyagok feldolgozásán alapszik, ugyanakkor a különböző tényezők következtében előálló többletigényt importból lehet megoldani. Hozzátette, hogy ennek értékelése során figyelemmel kell lenni a hazai húsfogyasztás bővülésére, a mezőgazdaság szezonális változásaira, a bővülő támogatások révén az élelmiszer-feldolgozó üzemek folyamatos kapacitásnövekedésére, valamint a hazai és exportpiacok felvásárlási árainak alakulására is. Nagy István tájékoztatta a képviselőt, hogy a növekvő fogyasztás és a magas kapacitáskihasználtság miatt adódhat olyan időszak, amikor a hazai húsipari igények egy részét import útján kell megoldani, azonban az élő állatok és állati termékek vonatkozásában a külkereskedelmi mérlegünk pozitív egyenleget mutat. Ezt támasztja alá a bővülő exportárbevétel is, amely alágazati szinten csaknem háromszázötvenmil­liárd forintot jelentett, mértéke 2010 óta több mint ötven százalékkal nőtt – tette egyértelművé válaszában az agrárminiszter.