Gazdaság

A digitalizációban a jövő

Az új generációs vezetők négyötöde szerint innováció kell a sikerhez

Az új generációs családi üzleti vezetők háromnegyede nagyszabású tervekkel rendelkezik vállalkozásuk jövőjével kapcsolatban. Hetvenöt százalékuk a digitalizációban hisz, úgy gondolja, vállalkozásuk sikeres működéséhez elengedhetetlen a digitális átalakulás.

A fiatal vezetők túlnyomó többsége az innovációt alapvető építőelemnek tartja, nyolcvankét százalékuk szerint az innováció nagyon fontos vagy elengedhetetlen az üzleti sikerhez. Mindössze tizenöt százalékuk véli úgy, hogy az innovációra a vállalkozásán belül kellő hangsúlyt fektetnek – derül ki a Price­waterhouseCoopers (PwC) Magyarország felméréséből. A felmérés huszonegy országból harmincöt új generációs családi üzleti vezetővel készített mélyinterjúból és az új generáció további száz tagjának megkérdezésével készült. A válaszokból kiderült, hogy az új generáció hetvenöt százaléka szerint a digitális átalakulás nagyon fontos, de a válaszadók harminchat százalékát zavarja, hogy a jelenlegi generáció nem egészen érti az átalakulásban rejlő lehetőségeket és a kapcsolódó kockázatokat.

A PwC tanulmánya szerint az új generáció tagjai számára négy út vezethet a sikerhez: a hagyományos üzleti tevékenység fenntartása, az átalakulás, az üzleti lehetőségek kiaknázása a családi vállalkozáson belül vagy azon kívül. A fiatalok különböző utakat választanak, a kutatásból kirajzolódnak bizonyos közös sikertényezők, így a kultúra, a kommunikáció, az egyértelműség, a hitelesség és az elkötelezettség. A digitális átállás azon területek egyike, ahol a generációs szakadéknak akár pozitív hatása is lehet – mondta Antall György, a Réti, Antall és Társai PwC Legal cégtársa. Egy családi vállalkozás számára a tartós siker záloga a kompromisszumkészség, valamint a vállalkozás és a család – a mostani és az új generáció – szükségletei közötti egyensúly megteremtésére való képesség – tette hozzá a szakértő.