Gazdaság

A digitalizáció terjedésével átrendeződik a munkaerőpiac

A következő időszak uniós költségvetésének egyik legnagyobb nyertese az innováció lesz

Motiválttá kell tenni a magyarországi vállalatokat a kutatás-fejlesztés erősítésében – mondta tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy budapesti konferencián. Beszélt arról is, hogy szerinte hamarosan lezárhatják minisztériuma és a Magyar Tudományos Akadémia között kialakult vitát.

palkovics
Palkovics László: Lezárulhat a vita a Magyar Tudományos Akadémiával (Fotó: Bodnár Patrícia)

A magyar cégeknek sokkal inkább új termékekkel kell jelentkezniük, hogy innovációs képességük növekedjen – jelentette ki tegnap Palkovics László Budapesten. Véleménye szerint motiválttá kell tenni a magyarországi vállalatokat a kutatás-fejlesztés erősítésében, ezért is kerültek a források egy helyre, az új Innovációs és Technológiai Minisztériumba (ITM). Megjegyezte, hogy a digitalizáció terjedésével átrendeződik a munkaerőpiac, a hozzáadott értékek tekintetében még több munkaerőre lesz szükség.
Palkovics László üdvözölte, hogy a hat science park – Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Zalaegerszeg, Győr – fejlesztése zajlik, a további rezsicsökkentés kapcsán az optimalizált energiafelhasználásról beszélt, és hangsúlyozta a szakképzési rendszer átalakítása, a felnőttképzés fontosságát. Szerinte hamarosan lezárhatják az ITM és a Magyar Tudományos Akadémia között kialakult vitát. Hozzátette: nincs szó az akadémia autonómiájának megsértéséről, a dolog kizárólag arról szól, hogyan tudják elhelyezni a kutatás-fejlesztési, kutatási forrásokat.

A tárcavezető úgy látja, elérhető a kitűzött célszám, és 2020-ra 1,8 százalékra nőhet a kutatás-fejlesztés aránya a GDP-ben. Az unión belül hazánk exportjában a legnagyobb a high-tech részaránya, még ha ez a sajátos hazai gazdaságszerkezetből is adódik. Azt mondta, kiemelten kell építeni az egyetemekre.Hozzátette, a következő időszak európai uniós költségvetésének egyik nyertese az innováció lesz, az ebből adódó lehetőségeket Magyarországnak nemzetközi együttműködésben kell kihasználnia. Utóbbi keretében az Izraeli Innovációs Hatóság alelnöke, Danny Biran, valamint Oliver Schatz, a Bosch ügyvezető igazgatója is előadást tartott a konferencián.

Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes elmondta, az elmúlt években kiépült a tudományos-technológiai diplomáciai hálózat, amelynek használata komoly lehetőség a hazai vállalatok és intézmények számára.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom