Gazdaság

A cégvezetők nagy része családon belül tervezi átadni a stafétabotot

Generációváltás a vállalkozásoknál

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) tizenöt százalékát foglalkoztatja az utódlás kérdése, de csupán hét százaléknál zajlik már a folyamat – közölte tegnap a Budapest Bank az ötszáz cégvezető megkérdezésével végzett kutatásának megállapítását.

A közleményben felidézték, a kkv-k jelentős részét a rendszerváltás utáni években, azaz 20–25 éve alapították, így a vezetők elérték vagy hamarosan elérik a nyugdíjkorhatárt. Az átlagosan 10–49 főt foglalkoztató, nettó kétszázmillió forint feletti éves árbevétellel rendelkező kkv-k körében alacsony az utódlásra irányuló folyamatok elterjedtsége. Az utódláson már gondolkodó cégvezetők háromnegyede családon belül tervezi átadni az irányítást, egy szűkebb réteg pedig egy jelenlegi munkatársra bízná ezt visszavonulását követően. Váczi Dávid, a Budapest Bank termékértékesítés-támogatási vezetője a közleményben kiemelte, tapasztalatuk szerint ha van is kiszemelt utód a családban, gyakran előfordul, hogy ő másképp tervezi a jövőjét, ezért érdemes más lehetőségeket is fontolóra venni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom