Gazdaság

A barangolási díjak eltűnnek az unióban

Elfogadta az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács tegnap a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy az állampolgárok június 15-től a belföldi feltételekkel megegye­zően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t, és használhassák az adatkeretüket az Európai Unió területén.

 „A tanács mai utolsó szavazásának eredményeként megnyílt az út az ingyenes barangolás előtt” – közölte a távirati iroda beszámolója szerint Emmanuel Mallia, az Európai Unió (EU) soros elnökségét betöltő Málta versenyképességi minisztere. Hozzátette: idén az európaiak azzal a tudattal mehetnek nyaralni, hogy a megszokott feltételek mellett kötetlenül tudnak majd telefonálni, SMS-ezni és internetezni.

Az országhatárokat átlépő, „barangolásos” mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az EU-n belül, 2017. június 15-én pedig végleg megszűnnek ezek a díjak az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében. Kivételt ez alól a „visszaélésszerű”, évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználat képez. Ebben az esetben a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz hanghíváskor percenként 3,2 eurócentet, SMS-enként egy eurócentet, az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat számolhatnak fel. Utóbbi fokozatosan csökken: 2022-től már csak 2,5 eurót kérhetnek majd egy gigabájtért.