Gazdaság

A Fed elnöke nem számít recesszióra

Nincs a tervekben kamatemelés

Az amerikai Federal Reserve (Fed) elnöke nem számít recesszióra idén, az amerikai gazdaság növekedése azonban lassul tavalyhoz képest, és egyelőre valószínűleg nem kell számítani újabb kamatemelésre.

Jerome Powell csütörtök késő este egy washingtoni fórumon arról beszélt, hogy recessziót általában két tényező vált ki, az infláció növekedése és egy eszközbuborék kipattanása. Ez most nem áll fenn – jegyezte meg a vezető a távirati iroda beszámolója szerint. Egyben úgy fogalmazott, hogy türelmesek a kamatemeléssel kapcsolatban. A Fed kivár, egyelőre nem tervez kamatemelést, de nem is mondott le róla. A Fed legutóbb tavaly decemberben huszonöt bázisponttal 2,25–2,50 százalékra emelte az irányadó kamatsávot. Az ülés hét közepén ismertetett jegyzőkönyve szerint azonban néhányan a kamatemelés ellen szóltak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom