Gazdaság

A Csodák Palotájában tartottak előadást az Energiakövetek

Háromszázötven középiskolás és felső tagozatos diák vett részt az eseményen

Háromszázötven középiskolás és felső tagozatos diák vett részt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energia­követeinek interaktív energiahatékonysági előadásán a Csodák Palotájában.

Nagy Bence (az ELTE biológia-földrajz tanár szakos hallgatója) „Legyél Te is energiaforradalmár!” című interaktív foglalkozásán a fiatalok saját maguk által végzett kísérleteken keresztül ismerkedhettek meg az energia hasznosításának különböző módszereivel. Megtudhatták többek között, hogy egy csöpögő csap, az égve hagyott villany, a nejlonzacskók mértéktelen használata vagy a hűtő ajtajának állandó nyitogatása mennyi értékes energiát használ el feleslegesen.

Molnár Janka (az ELTE TTK harmadéves fizika szakos hallgatója) „Energikus energia show” című előadásában a különböző energiaforrások működését bemutató látványos kísérleteknek lehettek résztvevői a diákcsoportok és tanáraik. A tűzzel játszottak azok, akik az Energiakövet felügyelete mellett a lángokat egymás kezébe adták, de a hidrogénnel töltött lufi meggyújtását és a magnézium­szalag égetését is testközelből láthatták az érdeklődők.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2017-ben hirdette meg Energia­követek programját, melynek célja a fogyasztói tudatosságot fejlesztő szemléletformálás és a jövő szakembereinek felkarolása. A programba a felsőoktatásban természettudományos tárgyakat hallgató fiatalok jelentkezhetnek egy olyan óratervvel, amely élményszerűen és új szemlélettel dolgozza fel az energiatermelés, a tudatos energiafelhasználás vagy az energiatakarékosság témáját. A pályázat nyertesei óraterveik alapján az általános iskolák felső tagozatosainak és középiskolások számára tartanak rendhagyó tanórákat. A program 2017-es indulása óta a MEKH hét Energiakövete országszerte 31 iskolában, mintegy 1200 általános és középiskolás számára tartott rendhagyó tanórát. A társadalmi felelősségvállalási program 2018 végén Junior kategóriában elnyerte a CSR Hungary Díjat.

A MEKH „Energiakövetek 2019” címmel harmadszor is meghirdette programját: a pályázatokat elektronikus formában a www.energiakovetek.hu oldalon keresztül lehet benyújtani 2019. március 31-ig. A honlapon elérhető a részletes pályázati kiírás és az óravázlatminta is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom