Gazdaság

„A Balaton komplex turisztikai termék”

Laposa Bence: A tóról ne csak a fürdés és strandolás jusson eszünkbe

Egyre jobban felértékelődik a Balaton, már nem csak a strandolás a vonzereje, hanem igazán sokrétű, értékőrző, gazdag kulturális-gasztronómiai célpontnak számít egész évben.

Az elmúlt öt évben legalább ötven százalékkal nőtt azoknak a vendéglátóegységeknek, borászatoknak a száma, amelyek egész évben nyitva tartanak – áll a borászok és vendéglátósok alapította Balatoni Kör közleményében. Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke lapunknak elmondta, a Balaton elsősorban borvidék, fontos és értékes, az aktív turizmust és kikapcsolódást szolgáló vidék várakkal, termelőpiacokkal, színes gasztronómiai palettával, borvacsorákkal, borkóstolókkal és lenyűgöző panorámákkal. „Célunk, hogy a tóról ne csak a fürdés és strandolás jusson eszükbe a vendégeknek, hanem a rendkívül színvonalas utazási célpont. Az ide érkezők a minőségi borászat és gasztronómia olyan képviselőivel találkozhatnak és kóstolhatják meg ízviláguknak megfelelő termékeinket, amelyek túlmutatnak egy tóparti strand fogalmán, egész évben nyitva tartunk, és várjuk a vendégeket” – hívta fel a figyelmet az egyesület vezetője.

Hozzátette: helyi alapanyagokkal és helyi szolgáltatásokra építkezve kívánnak olyan körforgást teremteni, amely a régiót vonzóvá és élhetővé teszi minden évszakban. Kardos Gábor, a tóparti vendéglátás minőségi megújulását célul tűző Balatoni Kör szóvivője az MTI-nek kifejtette, szeretnék elérni, hogy senkinek a tudatában ne érjen véget a balatoni nyár az augusztus huszadikai ünnepekkel.A klímaváltozás miatt szélsőségesebbé vált az időjárás, gyakrabban kezdődik előbb a meleg szezon, vagy tart tovább a korábban megszokotthoz képest. A Balatoni Kör szóvivője felhívta a figyelmet arra is, több mint harminc százalékkal emelkedett azoknak a szolgáltatóknak a száma, akik már nem a csúcsszezon második-harmadik hónapjában akarják megkeresni az egész éves megélhetésüket biztosító jövedelmet, hanem négy–öt hónapig nyitva tartanak.