Gazdaság

Három fiatal, egy álom

Így nőtt ki a semmiből az év hamburgerezője

Évente már 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger. Nincs varázslat, történet van – így lehet röviden összefoglalni a 2024-ben az év hamburgerezőjének választott Bitang Burger sikerét az ötletgazda testvérpár szerint – írja sajtóközleményében a Bitang Burger.

Három fiatal, egy álom
A Radnóti Mária, Kovács Balázs és Kovács Olivér alkotta trió által megálmodott Bitang Burger története közel egy évtizede kezdődött
Fotó: Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről. Az elhatározás 2017-ben, egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük – immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt.

Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek, miközben folyamatosan nő a vendégeik száma: idén májusban már akkora volt a kereslet a burgereik iránt, mint tavaly augusztusban, a csúcsszezonban.

Fellendülés a balatoni lejtmenet közepette

Miközben különböző okok miatt sajnos sorra zárnak be a balatoni vendéglátóhelyek, egy alsóörsi hamburgerezőnek lassan azon kell komolyan elgondolkoznia, hogyan kezelje a folyamatos forgalomnövekedést, és miként tudják a leghatékonyabban kiszolgálni az éhes szájakat.

A Radnóti Mária, Kovács Balázs és Kovács Olivér alkotta trió által megálmodott Bitang Burger története közel egy évtizede kezdődött, amikor a nagy építkezési hullám zajlott a Balaton körül. Egy vasárnapi napon azon tűnődött a család, hogy nekik is lépniük kellene, de végül felmerült bennük a gondolat: mi lenne, ha először valami olyat építenének, ami pénzt is hoz a konyhára?

Így jutottak arra az elhatározásra, hogy közösen megvalósítják gyerekkori álmukat – egy minőségi hamburgerezőt.

„Aki vállalkozást szeretne, az vakon van. Mi is az internetről szedtük össze mindazt a tudást, amire szükségünk volt az elinduláshoz. Legalább kétéves folyamat volt, mire összeraktuk a Bitang Burger alapjait. Aztán, hogy ne legyen semmi olyan egyszerű, megérkezett a Covid, így 2021 márciusában ideálisnak nem mondható körülmények között, maszkokban, gumikesztyűkben és csak elviteles kiszolgálásra nyitottunk meg.”

Emlékeztek vissza a kezdetekre a fiatalok, akik közül egyedül Balázsnak volt gasztronómiai tapasztalata, ugyanis Mária programozóként, Olivér villanyszerelőként dolgozott, amikor megismerkedtek.

Új rekord: 420 eladott étel egyetlen nap alatt

A legelején fontosnak tartották, hogy egész évben nyitva tartsanak, mert mint mondják: „Mi itt élünk, és nem csak nyáron szeretnénk élni.”

Ez kifizetődő stratégiának bizonyult: mára rendkívül magas a törzsvendégeik száma, sokan visszajárnak nemcsak Alsóörsről, hanem a környező településekről is. Így egy összetartó közösséget is sikerült építeniük.

„Ráéreztünk annak az ízére, hogy milyennek kellene lennie a jövőben a magyar vendéglátásnak. Kicsit dinamikusabbnak, kicsit kevésbé feszengősnek, de mégis igényesnek. Ezek az irányelvek, amik vezetnek minket. Hisszük, hogy hosszú távon kell értéket és minőséget képviselnünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk.”

Elmondták azt is, hogy a régi balatoni vendéglátósok közül sokaknak már elment a kedve az egésztől, mert manapság nem lehet három hónap alatt meggazdagodni a magyar tenger partján. Ők viszont soha nem is ezt tűzték ki célul.

Öt év fejlődés után is felfelé ívelő pályán

Most járnak az ötödik évben a nyitás óta – ez az a pont, amikor sok étterem megáll a fejlődésben. Náluk azonban ennek nyoma sincs. Éves szinten már 50 ezer körüli hamburgert adnak el, és idén áprilisban megdőlt az egy nap alatt eladott ételeik rekordja: 420 adag.

Évről évre 5–8 százalékos emelkedést tapasztalnak, amit idén még elbír a konyhájuk – de hamarosan el kell gondolkozniuk a bővítés lehetőségein is.

„Az árak minden területen elszálltak. Nálunk is van olyan beszállító, aki havi szinten küldi az új árlistát. Beszélnek is róla szakértői körökben, hogy a száj- és körömfájás járvány miatt lesz egy erősebb drágulás a marhahúsok piacán is. De mi a végletekig megpróbáljuk tartani az árainkat – példát szeretnénk ezzel mutatni.”

A szakma is elismerte a munkájukat

A Bitang Burger 2024-ben Magyarország legjobb hamburgerezője lett a Street Kitchen versenyén. A díjra a testvérek különösen büszkék, mert áldozatos munkájukat a vendégek mellett immár a szakma is elismeri. Ez számukra valódi „üzemanyag” a következő fejezethez.

Tavaly vásároltak egy új food truckot is, amellyel rendezvényekre, fesztiválokra is kitelepülhetnek. Sőt, rendszeresen hívják őket nem ültetett esküvőkre is – így ezt az igényt is ki tudják már szolgálni.

Kapcsolódó írásaink