Gazdaság

Csaknem 3300 cég igényelt forrást zöld járműhöz

Autónként akár négymillió forint is lehet a támogatás

Mostanáig csaknem 3300 cég igényelt forrást zöld járművek vásárlásához, a beérkezett kérelmek együttesen a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felét fedik le – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

Csaknem 3300 cég igényelt forrást zöld járműhöz
A program jóvoltából Magyarországon 2024 első öt hónapjában az európai élmezőnybe tartozó arányban bővült a zöldautó-flotta
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

A tárca tájékoztatása szerint a legnagyobb arányban személyautókra kértek támogatást, ez a kategória teszi ki az igénylések nagyjából háromnegyedét.

Több mint kétezer pályázat esetében megszülettek a támogatói döntések kilencmilliárd forint értékben, és a kifizetések is megkezdődtek.

Az EM felidézte, hogy a vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez a REPowerEU-keretből. A 30 milliárd forintos program egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében akár négymillió forintot is fedezhet.

A program jóvoltából Magyarországon 2024 első öt hónapjában az európai élmezőnybe tartozó arányban bővült a zöldautó-flotta. A tisztán elektromos járművekből februártól-májusig bármelyik megelőző havi darabszámnál többet helyeztek forgalomba Magyarországon – hívta fel a figyelmet a tárca.

A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és gépjárművekben is. Az elektromos autók használata csökkenti a települési légszennyezést és zajterhelést, üzemeltetőik működtetési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg – hangsúlyozta a minisztérium.

A zöld járművek további terjedését segíti a vidéki elektromos töltőhálózat bővítése: országszerte több mint száz, fővároson kívüli helyszínen létesülhet új nyilvános e-töltőállomás egy tervezetten augusztusban megnyíló, 28 milliárd forintos támogatási lehetőség jóvoltából. A társadalmi egyeztetésen lévő program a napelemmel és energiatárolóval felszerelt modern töltőpontok telepítését is ösztönzi – írta bejegyzésében az EM.

Kapcsolódó írásaink