Gazdaság

Mintegy húszezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg az otthonfelújítási programban

A program közvetítésén túl az MBH Bank számos kiegészítőtermékkel segíti az ügyfeleket

Az MBH Bank szakértői szerint az Otthonfelújítási programban mintegy húszezer lakás korszerűsítése valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által biztosított forrásokból – ismertette Ginzer Ildikó, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Mintegy húszezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg az otthonfelújítási programban
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

Ginzer Ildikó elmondta: a hitelintézet 154 bankfiókból álló országos MFB Pont Plusz hálózata július 1-jétől fogadja a lakosság otthonfelújítási programhoz benyújtott pályázatait. A program keretösszege 108 milliárd forint, amely az előrejelzések szerint 130 milliárd forint megrendelésállományt generálhat, ezzel a kkv-szektort is segíti a következő években.

A tájékoztatása szerint a támogatás igényelhető nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, használati melegvíz-rendszer korszerűsítésre, emellett kizárólag lakáscélú energiafelhasználás történhet az érintett ingatlanon.

Hozzátette: a kölcsön kamata nulla százalék, nincs kezelési költség, előtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj sem. Az ügyfeleknek két év áll rendelkezésre a megvalósításra, a kölcsön futamideje legfeljebb 12 év. A kérelmeket 2025 december végéig lehet benyújtani. A beruházás elszámolható összköltsége hétmillió forint, a kölcsön összege ebből 2,5-3,5 millió forint, és a projekt elszámolható költségének minimum 14,3 százalékát kitevő saját forrással kell rendelkezni. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az adott terület átlagjövedelmétől és az energiamegtakarítás mértékétől függően 2,5-3,8 millió forint – ismertette.

Kitért arra, hogy a program közvetítésén túl az MBH Bank számos kiegészítő termékkel segíti az ügyfeleket. Példaként említette az úgynevezett MBH felújító személyi kölcsönt, a csok pluszt, a falusi csokot vagy a babaváró programot.

Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója ismertette: a hazai lakóépületek nyolcvan százaléka 1990 előtt épült, a lakásállomány negyven százaléka pedig energetikai szempontból rossz kategóriába sorolható, így kiemelten fontos a lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása. A családi házakra eddig nem indult országos felújítási program – mutatott rá. Egy átlagos, nem felújított, úgynevezett Kádár-kocka ház energiafogyasztása négy-ötszöröse egy ma korszerűnek mondott épület energiafelhasználásának, a panellakások átlagos felhasználásának pedig duplája.

„A program sikerre van ítélve” – jelentette ki hozzátéve, hogy a lakosság részéről jelentős az igény. Nem csak a lakásállományra fejt ki jótékony hatást a program, hanem nagy megrendelést jelenthet az építőiparnak, ezzel élénkítheti a gazdaságot – mondta. Az egyes felújítási munkák átlagos költsége 1,8 és 12,2 millió forint között alakulhat, a legolcsóbb a nyílászárók cseréje.

Szege György, az MBH Bank ESG (Environmental, Social and Governance) és fenntarthatósági vezetője kiemelte: tavaly év végén indított Fenntartható jövő bankja programjuk keretében egyik vállalásuk, hogy 2024 végére a zöld hitelek arányát négyről nyolc százalékra növelik. Ennek érdekében intenzív zöldtermékfejlesztési programot indítottak – jelezte. Elindították az online oktatási platformot Energia Együtt Program néven, az itt közzétett információk segítségével áram- és vízfogyasztás, hűtési és fűtési rendszerek, megújuló energia használata témákban nyújtanak részletes tájékoztatást.

Kapcsolódó írásaink