Gazdaság

KSH: áprilisban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent

2024. áprilisban a kivitel volumene 13, a behozatalé 2,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az aktívum 1,7 milliárd eurót tett ki, az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest – jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az egyenleg 17 millió euróval kisebb többletet mutatott az első becslésben közöltnél.

KSH: áprilisban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
KSH: áprilisban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, képünkön a Központi Statisztikai Hivatal épülete
Fotó: Facebook

A kivitel értéke áprilisban 12,5 milliárd euró (4926 milliárd forint), a behozatalé 10,8 milliárd euró (4239 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 9,2 százalékkal nőtt, míg az importé 2,9 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,4 százalékkal bővült, a behozatalé 6,6 százalékkal visszaesett.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,6 százalékkal emelkedett, míg a behozatalban 1,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A cserearány 1,7 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 4,4, a dollárral szemben 6,8 százalékkal gyengült – közölte a KSH.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 9,2 százalékkal magasabb, behozatala 3,5 százalékkal kisebb lett a tavaly áprilisinál. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben minimálisan nőtt, míg a behozatalban kismértékben csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene mintegy ötödével, míg importvolumene néhány százalékkal haladta meg a bázisidőszakit. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene mintegy tizedével emelkedett, míg importvolumene néhány százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben csaknem tizedével növekedett, míg a behozatalban ugyanennyivel csökkent a 2023. áprilisitól.

A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 5,3 százalékponttal fokozta a volumennövekedést, míg a behozatalban 1,6 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumennövekedését.

A feldolgozott termékek exportvolumene 15, míg importvolumene tíz százalékkal nagyobb lett. Az export- és az importoldali volumennövekedést egyaránt a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek forgalmának alakulása befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 4,5 százalékponttal, míg az importban 3,7 százalékponttal járult hozzá a volumennövekedéshez.

Az energiahordozók exportvolumene 16 százalékkal magasabb, importvolumene 6,9 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az export növekedése a villamos energia volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az import csökkenéséhez a kőolaj és kőolajtermék volumencsökkenése járult hozzá jelentősen. Az energiahordozók forgalombővülése a teljes export volumennövekedésének ütemét 0,6 százalékponttal fokozta, az import volumennövekedését 0,6 százalékponttal visszafogta.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 35 százalékkal, míg a behozatalé tíz százalékkal lett nagyobb. Az exportban bekövetkezett volumennövekedést a gabona és gabonakészítmény forgalomalakulása, míg az importban a zöldségféle és gyümölcs forgalomalakulása befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom növekedését 2,4 százalékponttal, míg az importnövekedés ütemét 0,6 százalékponttal erősítette.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 11, az onnan érkező behozatalé 12 százalékkal magasabb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 16 millió euróval javult, 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 76, az import 75 százalékát bonyolította le Magyarország ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 21 százalékkal nőtt, a behozatalé 17 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,4 milliárd euróval javult, 347 millió eurós aktívumot mutatott.

Az év első négy hónapjában a kivitel értéke 49,0 milliárd euró (19,1 ezer milliárd forint), a behozatalé 43,4 milliárd euró (16,9 ezer milliárd forint) volt. Január–áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 0,1 százalékkal nőtt, a behozatalé 6,9 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi mérleg 4,1 milliárd euróval javult, a többlet 5,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 2,9, a behozatalban 4,8 százalékkal csökkent tavaly január–áprilishoz mérten. A cserearány 2,0 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,1, a dollárhoz viszonyítva 0,8 százalékkal gyengült – közölte a KSH.

Kapcsolódó írásaink