Gazdaság

Jócskán az elvárt szint felett a hazai gáztárolói töltöttség

A tárca tájékoztatása szerint a fogyasztásarányos töltöttséget vizsgálva még jobb a helyzet

Az uniós ütemterv július elsejére 65 százalékos arányt ír elő a magyarországi tárolók töltöttségére, ezt azonban már májusra sikerült túlteljesíteni, a jelenleg több mint ötmilliárd köbméternyi készlet a teljes kapacitás 78 százalékát teszi ki – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.

Jócskán az elvárt szint felett a hazai gáztárolói töltöttség
A hazai gáztárolók töltöttsége kilencvenszázalékos
Fotó: MH-archív/Sárközy György

A tárca tájékoztatása szerint a fogyasztásarányos töltöttséget vizsgálva még jobb a helyzet, az ötvenszázalékos hazai mutató a harmadik legmagasabb Európában, több mint kétszeresen múlja felül az uniós átlagot.

A közleményben felidézték, hogy az Európai Parlament és Tanács rendelete a nemzetközi energiaválság miatt írta elő, hogy a 2022–2023-as téli időszak kezdetére kapacitásuk legalább nyolcvan százalékáig fel kell tölteni a földfelszín alatti gáztárolókat. Tavalytól a kötelező feltöltési arány egységesen kilencven százalékra emelkedett november elsejei határidővel. Magyarország a múlt évben már a nyár végére megugrotta ezt a szintet. Az ősz első felében is folyamatos betárolással a töltöttség 98 százalék felett tetőzött 2023-ban.

A 2024-re előírt legutóbbi célérték május elsejével 37 százalék volt, akkor ezt közel kétszeresen haladta meg a tényleges adat.

Az újabb köztes dátumhoz elérkezve július elején az elvárt, 65 százalékkal szemben 78 százalékon alakul a hazai tárolók töltöttsége. A magyar mutató valamivel kedvezőbb a 77 százalékos uniós átlagnál. Legközelebb, szeptember elsejével már 86 százalékos feltöltési célértéknek kell majd eleget tenni.

Részben a jelentősen csökkenő felhasználás miatt egy teljes éve nem csökkent a kétharmados szint alá a belföldi gáztárolók töltöttsége. A hazai fogyasztók zavartalan ellátása így az ősszel kezdődő fűtési szezonban is nagy biztonsággal garantálható – emelte ki az EM.

A magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz és áramhoz. A hétfőn elindult otthonfelújítási programban a kormány kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással segíti a családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy húszezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A támogatott háztartások a legalább harmincszázalékos energiamegtakarítást eredményező beruházások jóvoltából még könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt – hangsúlyozta a tárca.

Kapcsolódó írásaink