Gazdaság

Csökkenőben a japán GDP

A japán kormány jelentősen rontotta a gazdaság idei első negyedévi teljesítményére vonatkozó adatát, miután kiderült, hogy az építőipar kevesebb megrendelést kapott, mint azt korábban gondolták

A kormány június 10-én már véglegesített adatában az szerepelt, hogy Japán hazai összterméke (GDP) az idei első negyedévben éves összevetésben 1,8 százalékkal csökkent. Ezt az adatot hétfőn 2,9 százalékos esésre korrigálták. Ezen felül a tavalyi utolsó negyedévi GDP-növekedési adaton is változtattak, így a gazdaság éves szintű növekedése nem 0,4 százalék volt a december végével záródott három hónapban, hanem csak 0,1 százalék.

Csökkenőben a japán GDP
A japán ipari vállalatok üzleti hangulatindexe az idei második negyedévben 13 pontra erősödött a negyedévvel korábbi 11 pontról. Ezt a mutatót negyedévente határozza meg a japán jegybank mintegy 10 ezer magáncég vezetőjének az ország gazdasági helyzetéről alkotott véleménye alapján
Fotó: AFP/Kazuhiro Nogi

Hétfőn ismertették azt is, hogy a japán ipari vállalatok üzleti hangulatindexe az idei második negyedévben 13 pontra erősödött a negyedévvel korábbi 11 pontról.

Ezt a mutatót negyedévente határozza meg a japán jegybank (BoJ) mintegy 10 ezer magáncég vezetőjének az ország gazdasági helyzetéről alkotott véleménye alapján. Az általánosan pozitív kilátások ellenére a felmérés résztvevői aggodalmukat fejezték ki a japán munkaerőhiány és az emelkedő árak miatt, különösen a nyersanyagok és az energia esetében.

Kapcsolódó írásaink