Gazdaság

A leggazdagabb oroszok vagyona több mint 28,7 milliárd dollárral nőtt az év eleje óta

A legnagyobb vesztes a Novatek földgáztermelő vezetője, Gennagyij Timcsenko volt

Oroszország leggazdagabb üzletembereinek vagyona 28,749 milliárd dollárral nőtt 2024 eleje óta – derül ki a Bloomberg Billionaires Indexből, amelyet a részvényeik pénteki záróárfolyama alapján számítottak ki.

A leggazdagabb oroszok vagyona több mint 28,7 milliárd dollárral nőtt az év eleje óta
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Rolf Vennenbernd

A Bloomberg Billionaires Index szerint az év eleje óta az Eurochem és a SUEK társalapítója, Andrej Melnicsenko gyarapodott a legjelentősebben, 5,76 milliárd dollárral, és ezzel a vagyona 24,6 milliárd dollárra emelkedett.

A Szeversztal alapítójának, Alekszej Mordasovnak a vagyona 4,71 milliárd dollárral, 25,6 milliárd dollárra nőtt.

A Lukoil alapítója, Vagit Alekperov 3,54 milliárd dollárt keresett, vagyona 28,2 milliárd dollárra emelkedett.

A legnagyobb vesztes a Novatek földgáztermelő vezetője, Gennagyij Timcsenko volt, vagyona 2,85 milliárd dollárral, 11,3 milliárd dollárra csökkent.

A leggazdagabb orosz, a bányászati és kohászati Norilsk Nickel elnöke és társtulajdonosa, Vlagyimir Potanyin volt, akinek a vagyona az év eleje óta 902 millió dollárral, 32 milliárd dollárra nőtt, ezzel a világon az 51. leggazdagabb embernek számított.

A pénteki részvényárfolyamok alapján a világ leggazdagabb embere Elon Musk volt, vagyona 218 milliárd dollárt ért, az év eleje óta 11,5 milliárd dollárral csökkent.

A második Jeff Bezos, az Amazon vezetője volt, vagyona 38,4 milliárd dollárral, 215 milliárd dollárra emelkedett. A dobogó harmadik fokán Bernard Arnault, az LVMH luxuscégcsoport alapítója és tulajdonosa állt 199 milliárd dolláros vagyonnal, ami 8,49 milliárd dollárral kevesebb az év elejinél.

Kapcsolódó írásaink