Gazdaság

2026-ra a vezetői pozíciók 40 százalékát nők fogják betölteni

A tendenciát figyelembe véve nem jelent majd akadályt a hazai vállalatoknak ez a rendelkezés

Az „alulreprezentált nem” képviselőinek, vagyis nőknek kell betölteniük 2026-ra a nyilvánosan működő részvénytársaságok vezetői pozícióinak 40 százalékát – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára szombaton Tarcalon.

2026-ra a vezetői pozíciók 40 százalékát nők fogják betölteni
Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára (k), mellette Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató vezérigazgatója, Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója és Péli Nikoletta moderátor (b–j) az iconFESZT gazdaságpolitikai konferencián Tarcalon, 2024. június 29-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Túri Anikó az iconFeszt gazdaságpolitikai konferencia és fesztivál zárónapján a Női vezetők a magyar pénzügyi-gazdasági rendszerben című kerekasztal-beszélgetésen vett részt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen.

Az államtitkár az MTI kérdésére kifejtette, az uniós rendelkezés azt is előírja: a tőzsdén jegyezett vállalatoknak biztosítaniuk kell azt is, hogy felsővezetői pozíciók esetében ez az arány 33 százalék legyen.

Az uniós szabályozás 2026-ban lép életbe, de annak átültetését ez év végig meg kell tenni – emelte ki.

Túri Anikó hozzátette, ez az arány ma Magyarországon 30 százalék körüli az állami vállalatok esetében, azaz ennyi női vezető biztosan van kvóta nélkül is. A tendenciát figyelembe véve nem jelent majd akadályt a hazai vállalatoknak ez a rendelkezés – jelezte.

A rendezvényen, amelyen olyan témák szerepeltek, mint a család és a munka kapcsolata vagy a gyermekvállalás kérdése, Túri Anikó mellett Hegedűs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója, Máger Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója mondta el véleményét és számolt be tapasztalatairól.

Kapcsolódó írásaink