Gazdaság

Emlékérméket bocsát ki az MNB

Átmérője 30 milliméter, széle recézett

Emlékérméket bocsát ki az Európai Unió Tanácsának soron következő magyar elnöksége tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Emlékérméket bocsát ki az MNB
„Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége – 2024” megnevezéssel 7500 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az MNB
Fotó: penzvero.hu

Az MNB pénteken az MTI-vel közölte: „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége – 2024” megnevezéssel 7500 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki hétfőn, július 1-jén, a tisztség betöltésének első napján.

Magyarország július 1. és december 31. között, második alkalommal tölti be a tisztséget; Belgiumot követi a pozícióban. A magyar elnökség jelmondata: „Tegyük naggyá Európát!”

A közlemény szerint az Endrődy Zoltán iparművész által tervezett emlékérmék elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, névértékük gyűjtői értékük megőrzését szolgálja. Mindkét változatot azonos éremképpel bocsátják ki, azok csak értékjelzésükben térnek el.

Az előoldalukon három ikonikus épület sziluettje látható: az erkölcsi, hitbéli hátteret a Tihanyi Apátság, a politikai szilárdságot, a demokratikus berendezkedést a Parlament, a kulturális versenyképességet a Millenniumi emlékmű körvonala testesíti meg. A kompozíciót a diplomáciai nyitottságot is sugárzó, absztrakt módon pontsorokkal megjelenített ülésterem egészíti ki.

Az emlékérmék hátoldalán a központi motívum a 2024-es évszámot kettészelő nemzeti címer, amelyet „az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége” körirat övez. Ezt a diplomáciai kapcsolatokat is jelképező, egymásba fonódó félkörökből álló, stilizált vonalháló veszi körül, amelyben az Európai Uniót szimbolizáló 12 csillag látható.

Mindkét emlékérme átmérője 30 milliméter, a szélük recézett. A 7500 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 3000 forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. Az ezüst emlékérméből tükörfényes kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az ezüst emlékérme – a készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg július 1-jétől az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Kapcsolódó írásaink