Gazdaság

Májusban is tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, és bővült az aktivitás

Czomba Sándor hangsúlyozta, a foglalkoztatottság növelését a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával kell megvalósítani

A foglalkoztatottság és a gazdaságilag aktívak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva párhuzamosan növekedett, miközben a regisztrált álláskeresők száma továbbra is mélyponton van, így a májusi munkaerőpiaci eredmények több szempontból is kedvezők – értékelte a legfrissebb adatokat pénteki közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Májusban is tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, és bővült az aktivitás
Czomba Sándor: 2024 májusában 36 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, és tovább bővült az aktivitás
Fotó: MH-archív/Horváth Péter Gyula

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján a foglalkoztatottak száma 2024 májusában 4,749 millióra bővült, vagyis 36 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban.

Az államtitkár kiemelte, hogy töretlenül bővül az aktivitás, azaz folyamatosan olyanok jelennek meg a munkaerőpiacon, akik korábban inaktívak voltak, ez pozitív a gazdaság szempontjából, hiszen teret ad a foglalkoztatottság és a gazdasági teljesítmény további növekedésének. Az előző hónaphoz viszonyítva azonban mind a munkanélküliek számában mind arányukban csökkenés, mutatkozik, köszönhető annak, hogy a munkaerőpiacra lépők szinte azonnal el tudnak helyezkedni.

Hozzátette, a foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: a Gyurcsány-korszakhoz képest egymillióval dolgoznak többen, átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetésért, amihez a hazai és uniós forrásból megvalósított célzott munkaerőpiaci programok is hozzájárultak.

Czomba Sándor hangsúlyozta, a foglalkoztatottság növelését a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával kell megvalósítani. Ennek elérését támogatja, hogy a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 2030-ig mintegy 460 milliárd forint értékű forrásból indít uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat. Ennek részeként, más programok mellett 2024. május 16-tól 150 milliárdos kerettel elindult a 30 év feletti álláskeresők támogatása.

A kormány célja, a mintegy 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával az aktivitás további emelése, valamint a 20-64 évesek körében a foglalkoztatottság növelése a jelenlegi 81-ről 85 százalékra. Ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés újraindításához, valamint a növekedési ütem további emeléséhez – írta értékelésében Czomba Sándor.

Kapcsolódó írásaink