Gazdaság

Indul az otthonfelújítási program

Becslések szerint húsz-harmincezer család élhet a támogatás nyújtotta kerettel

Jövő hétfőn indul az otthonfelújítási program, amely az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését támogatja európai uniós forrásból – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Indul az otthonfelújítási program
Jövő hétfőn indul az otthonfelújítási program (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

Fábián Gergely hangsúlyozta, hogy a program célja az adott épület energiahatékonyságának javítása, és legalább harmincszázalékos energiamegtakarítást kell elérni a felújítással.

Hozzátette, hogy a támogatást például a fűtési rendszer, a vízrendszer és a hőszigetelés korszerűsítésére, valamint a nyílászárók cseréjére lehet fordítani.

Megjegyezte, hogy a program kapcsán tartott társadalmi egyeztetésre nagyon sok felvetés érkezett, így került be a támogatott fejlesztések közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése, valamint a műanyag mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése, és a kőzetgyapot hőszigetelés is.

Fontosnak nevezte, hogy a felhasználható kulcstermékek listája az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján már elérhető.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a program kerete 108 milliárd forint, míg a támogatás maximális összege hatmillió forint, aminek egy része kamatmentes hitel, más része pedig vissza nem térítendő támogatás.

Fábián Gergely azt mondta, hogy a becslések szerint húsz-harmincezer család élhet a támogatás nyújtotta kerettel.

Az államtitkár kiemelte, hogy az, akinek van igazolt jövedelme, nullás adóigazolása, valamint önerővel is rendelkezik, és az ingatlana megfelel az előfeltételeknek, elkezdheti a programot.

A részletektől az MFB honlapján, illetve az MFB Pont Plusz lakossági hálózat bankfiókjaiban lehet tájékozódni – mondta Fábián Gergely.

Kapcsolódó írásaink