Gazdaság

667 milliós bírság és azonnali tiltás jogosulatlan tevékenységek miatt

Az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 667 millió forint bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re, a Green Finance Broker AG-re és egy magánszemélyre az MNB engedélyéhez kötött, jogosulatlan befektetési szolgáltatási, valamint bejelentéshez kötött függő ügynöki és további közvetítői tevékenységek miatt – jelentette be az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a pénzügyi felügyelő hatóság.

667 milliós bírság és azonnali tiltás jogosulatlan tevékenységek miatt
MNB: 667 milliós bírság és azonnali tiltás jogosulatlan tevékenységek miatt
Fotó: MH-archív/Papajcsik Péter

Az MNB a társaságokra vonatkozóan figyelmeztetéseket helyezett el a honlapján, és az ügyben feljelentést is tesz – hangsúlyozták.

A Sun Contracting AG kötvénykibocsátóként annak ellenére végezte jogosulatlan tevékenységét, hogy az MNB előzetesen kifejezetten felhívta a figyelmét a Liechtensteinben jóváhagyott tájékoztatóval rendelkező kötvényei Magyarországon történő forgalomba hozatalának jogszerű módjára.

A beszerzett információk szerint csaknem 300 magyar befektető jegyzett – összességében több millió eurós volumenben – a Sun Contracting AG kötvényeiből annak magyar nyelvű honlapján keresztül.

A piacfelügyeleti eljárás azt is azonosította, hogy a Green Finance Broker AG – az MNB-hez történt bejelentés nélkül – a Sun Contracting AG forgalmazási tevékenységéhez kötődő függő ügynöki tevékenységet folytatott. A beszerzett bizonyítékok alapján e társaság több mint 200 magyar befektetőt közvetített a kibocsátó részére.

A magánszeméllyel szemben a vizsgálat megállapította, hogy ő a Green Finance Broker AG-val kötött üzletközvetítői szerződése alapján – és azon túlterjeszkedve – egy hierarchikusan felépített MLM jellegű rendszert épített ki a Sun Contracting AG befektetési szolgáltatási tevékenységének elősegítése érdekében, amely révén jutalékra volt jogosult. A magánszemély az MNB vonatkozó nyilvántartásában nem szerepel, így tevékenységét szintén az arra vonatkozó jogosultság nélkül, bejelentés hiányában végezte.

Az MNB a jogsértések miatt 400 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység, illetve 250 millió forintot a Green Finance Broker AG-re bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenység miatt. A cégek tevékenységében közreműködő magánszemélyt bejelentés hiányában végzett további közvetítői tevékenysége miatt 17 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a felügyelet.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenységek folytatását. A feltárt jogsértésekre tekintettel az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

A felügyeleti határozat semmilyen formában nem érinti a Sun Contracting AG-nek a befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét – hangsúlyozza az MNB.

Kapcsolódó írásaink