Gazdaság

A kormányfő biztosra veszi az ötszázalékos GDP-növekedési cél teljesítését

Li Csiang: Rendkívül nagy piaccal rendelkezünk

Kína könnyedén teljesíti az idei évre tervezett ötszázalékos gazdaságnövekedési célt – jelentette ki Li Csiang kínai miniszterelnök az észak-kínai Talien városban megrendezett üzleti fórumon mondott beszédében kedden.

A kormányfő biztosra veszi az ötszázalékos GDP-növekedési cél teljesítését
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Talienben évente megrendezett, nyári Davosnak is nevezett Világgazdasági Fórumon a kormányfő hangsúlyozta, hogy a modern kínai iparágak (elektromos járművek és napelemek) gyors fölemelkedése az ország gazdasága egyedülálló komparatív előnyeinek köszönhető. Li Csiang rámutatott arra, hogy Kína rendkívül nagy piaccal rendelkezik, több mint 1,4 milliárd lakossal, átfogó ipari rendszerrel, nagy humánerőforrással és az új technológiák magas szintű fogyasztói felhasználásával.

Márciusban a kínai kormány ötszázalékos GDP-növekedési célt tűzött ki az idei évre. Tavaly ugyanezt tervezte, végül 5,2 százalékkal nőtt a GDP.

Felszólalásában a kínai miniszterelnök visszautasította az Egyesült Államok és az Európa Unió vádjait, miszerint a kínai cégek tisztességtelen támogatásokban részesülnek, és arra készülnek, hogy olcsó zöldtechnológiával árasszák el a piacaikat.

Kína és az Európai Unió épp technikai tárgyalások lebonyolítására készül a 27 tagú blokkba importált kínai gyártmányú elektromos járművekre tervezett vámok kivetéséről, miután az Egyesült Államok májusban erőteljes vámemelést jelentett be számos kínai termékre, beleértve az elektromos járművek akkumulátorait is.

Kapcsolódó írásaink