Gazdaság

Varga Mihály az MGYOSZ elnökével egyeztetett

A magyar elnökség prioritása többek között a gazdabarát agrárpolitika

A magyar EU-elnökség elsődleges célja, hogy erősítse Európa versenyképességét és iparát, amely a magyar vállalatok teljesítményét is növelheti – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) hétfői közleménye szerint Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Lakatos Pétert, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnökét.

Varga Mihály az MGYOSZ elnökével egyeztetett
Varga Mihály ismertette az érdekképviselettel a magyar elnökség prioritásait: Magyarország az Európát érintő legfontosabb kérdésekben, így többek között az uniós iparpolitikában és a zöld gazdasági átállásban kíván előrelépni
Fotó: Facebook/Varga Mihály

A pénzügyminiszter ismertette az érdekképviselettel a magyar elnökség prioritásait: Magyarország az Európát érintő legfontosabb kérdésekben, így többek között az uniós iparpolitikában, a zöld gazdasági átállásban, a gazdabarát agrárpolitikában és a kohéziós politika felgyorsításában kíván előrelépni. Az MGYOSZ támogatja a kormány adó- és adminisztrációcsökkentésre, munkahelyteremtésre épülő gazdaságpolitikáját – emelte ki a tárcavezető. Mint mondta: ennek részeként legutóbb a kedvezményes lakásáfa további, kétéves meghosszabbításáról döntöttek, amelyet a gyáriparosok is támogattak.

Közös eredmény, hogy a szomszédban dúló háború és az energiaválság ellenére sikerült megőriznünk a teljes foglalkoztatottságot, sőt, egyes ágazatokban már munkaerőhiány van – hangsúlyozta a közlemény szerint Varga Mihály. A tárcavezető megerősítette: a kormány elkötelezett a magyar munkahelyek védelme mellett, elsődleges célja, hogy a hazai munkaerőhiány enyhítése érdekében elsősorban a mintegy 300 ezer fős magyar munkaerő-tartalékot aktivizálja. Külföldi vendégmunkások csak és kizárólag azokba a hiányszakmákba érkezhetnek, ahol belföldi és európai uniós munkaerő már nem áll rendelkezésre – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter.

Varga Mihály emlékeztetett: a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a legtöbb elemzőintézet várakozása szerint jövőre az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet. A kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadóság csökkentése mellett, a hiányt idén 4,5 százalékra, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 2,9 százalékra mérsékli – írták.

Kapcsolódó írásaink