Gazdaság

Újabb üzemanyagfajták a benzinkutakon

Érdemes figyelni a feliratokat

Alternatív üzemanyagokat ma már különböző növényekből, például repcéből, céklából vagy kukoricából, valamint fahulladékból, trágyából, szennyvíziszapból vagy élelmiszer-hulladékból (pl. használt étolajból) is elő lehet állítani. Jelenleg olyan eljárásokat is fejlesztenek, amelyekkel műanyag hulladékot lehet üzemanyaggá alakítani – erről ír az Origo.

Újabb üzemanyagfajták a benzinkutakon
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

A fejlesztési laboratóriumokból a benzinkutakra kerülő új üzemanyagtípusok közül a hidrogénezett növényi olajból készült üzemanyag, hivatalos nevén HVO a legígéretesebb. 2024 májusától már forgalmazzák is Európa legnagyobb piacain. Skandináviában, Hollandiában („Blauwe Diesel”), Olaszországban (az Eninél) és Ausztriában is elterjedt már a hidrogénezett gázolajat (HVO) kínáló töltőállomások kínálata.

Az új üzemanyagok a benzinkúton XTL feliratot kaptak. A HVO gyűjtőfogalom egyébként olyan növényi olajokra utal, amelyeket hidrogénnel katalitikus reakcióban szénhidrogénné alakítanak át. Ez a folyamat a növényi olajok tulajdonságait fosszilis üzemanyagokhoz, különösen a dízelhez igazítja.

A B10-es dízel, ahogy a neve is mutatja, egy tízszázalékos biodízel-keverékkel kevert dízel. Korábban a dízelben a bioadalék legfeljebb hétszázalékos lehetett (B7). B10 azonban csak akkor tankolható, ha a gyártó külön engedélyt adott a használatára.

A benzinkút-üzemeltetők mostantól XTL és dízel B10-et tartalmazó tartályokat állíthatnak fel. A két új üzemanyag kiegészítheti a már ismert Super E5, Super Plus E5, Super E10 és Diesel B7 üzemanyagokat. A B10-et várhatóan fokozatosan vezetik be a németországi benzinkutakon.

Jelenleg azonban csak néhány autómodellt engedélyeztek a gyártók az XTL vagy a B10 használatára.

Kapcsolódó írásaink