Gazdaság

Kínai akkugyár épül a Felvidéken

Szlovákia beruházási szerződést írt alá az InoBat és a Gotion csoport vállalatainak konzorciumával egy elektromos járművek akkumulátorainak gyártására szolgáló üzem építéséről 1,233 milliárd euró értékben.

Kínai akkugyár épül a Felvidéken
Elektromos járművek akkumulátorainak gyártására szolgáló üzem építéséről art alá szerződés a szlovák kormány kínai befektetőkkel (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/STR

Jelentős kínai beruházást jelentett be csütörtökön Denisa Saková (Hlas) gazdasági miniszter – írja az Új Szó. Mint a cikkből kiderül, a pozsonyi kabinet beruházási szerződést írt alá az InoBat és a Gotion csoport vállalatainak konzorciumával egy elektromos járművek akkumulátorainak gyártására szolgáló üzem építéséről 1,233 milliárd euró értékben.

A nagysurányi GIB EnergyX Slovakia 214 millió euró összegű beruházási támogatást kap az államtól. Ebből 150 milliót támogatás, míg 64 milliót pedig jövedelemadó-kedvezmény formájában. A GIB EnergyX, amely a kínai Gotion csoport és a szlovák InoBat vállalat közös vállalkozása, 1311 embert kíván foglalkoztatni 2027-ig.

A Szlovákiában legyártott akkumulátorok az Európai Unió piacára kerülnek.

Kapcsolódó írásaink