Gazdaság

A jegybank célszintjére lassult a brit infláció

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban

A Bank of England célszintjére lassult a brit infláció éves üteme májusban. A brit jegybank inflációs célja is 2 százalék.

A jegybank célszintjére lassult a brit infláció
A jegybank célszintjére lassult a brit infláció
Fotó: AFP/Bank of England

A májusi inflációs ütem csaknem háromévi mélypont: legutóbb 2021 júliusában mértek 2 százalékos tizenkét havi inflációt Nagy-Britanniában.
A brit infláció hónapok óta folyamatosan lassul: áprilisban 2,3, márciusban 3,2, februárban 3,4, januárban még 4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben.

A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon.

A 2022 októberében mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában. Az indikatív modellezéssel még hosszabb távra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt magasabb a tizenkét havi brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.
Az éves infláció májusi lassulásában az élelmiszerárak emelkedési ütemének markáns csökkenése volt a legfőbb tényező.
A statisztikai hivatal kimutatása szerint az élelmiszerfélék és az üdítőitalok fogyasztói ára átlagosan 1,7 százalékkal volt magasabb a múlt hónapban, mint tavaly májusban.

Áprilisban 2,9 százalékkal, márciusban még 4 százalékkal drágult éves összevetésben ez a termékcsoport.
A statisztikai hivatal hangsúlyozza szerdai adatismertetésében, hogy az élelmiszerárak emelkedési üteme tizennégy hónapja folyamatosan csökken.

Tavaly márciusban még 19,2 százalékos éves élelmiszerdrágulást mértek Nagy-Britanniában; ez 45 évi áremelkedési csúcs volt ebben a termékkategóriában.
Az általános elemzői és piaci várakozás szerint a jelenlegi inflációs környezetben a Bank of England hamarosan kamatcsökkentési ciklusba kezd.
A brit jegybank – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja – tizennégy kamatemelést hajtott végre azután, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett.
Az így elért, jelenleg is érvényes 5,25 százalékos alapkamat 16 évi csúcs.

A Bank of England csütörtökön jelenti be a monetáris tanács júniusi kamatdöntő ülésének eredményét.

Kapcsolódó írásaink

Recesszióban a brit gazdaság

ĀA gazdaság mindhárom fő ágazata – a szolgáltatások, a termelés és az építőipar is – visszaesést könyvelhetett el a negyedik negyedévben