Gazdaság

Negyvenötmillió forintos felügyeleti bírság egy szlovákiai cégre

Az MNB engedély nélküli követelésvásárlás miatt tett feljelentést

Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki a révkomáromi (Szlovákia) székhelyű Trust Komarno s.r.o.-ra felügyeleti engedély nélküli követelésvásárlás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység további folytatását, valamint feljelentést is tesz – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel csütörtökön.

Negyvenötmillió forintos felügyeleti bírság egy szlovákiai cégre
Az MNB engedély nélküli követelésvásárlás miatt tett feljelentést
Fotó: MH archív/Katona László

A közlemény szerint a jegybank piacfelügyeleti eljárása megállapította, hogy a társaság egy követelésállomány adásvételével és engedményezésével üzletszerűen – azaz rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével – pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végzett. A Trust Komarno s.r.o. ugyanakkor nem rendelkezett/rendelkezik az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.

A követelésvásárlási tevékenység üzletszerűségével kapcsolatos felügyeleti álláspont és gyakorlat szerint akár egyetlen követelésállomány megvásárlása is üzletszerűnek minősülhet. Az üzletszerűség megállapíthatóságában nem a szerződések, hanem az érintett követelések száma az irányadó, ha azok a társaságnak összességében kizárólagos üzleti tevékenységet biztosítanak.

A vizsgált időszakban a Trust Komarno s.r.o két követelésvásárlással kapcsolatos megállapodást kötött (ezek egyike engedményezésre, a másik szerződésátruházásra irányult), de a megszerzett követelésállomány összességében több mint 800 darab követelésből állt és közel hatszáz természetes és jogi személyt érintett. A követelésvásárlás önmagában nem minősül jogellenes tevékenységnek, azonban az üzletszerűen követelésvásárlási tevékenységet folytató cégnek rendelkeznie kell jegybanki engedéllyel – emelték ki.

Az MNB mindezek alapján engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 45 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Trust Komarno s.r.o.-t, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását. A társaság tevékenységével összefüggésben az MNB feljelentést is tesz. A felügyelet kiemelt súlyosító körülményként vette figyelembe többek között, hogy a társaság a megállapodásokat annak ismeretében kötötte, hogy azok az üzletszerű követelésvásárlási tevékenység fogalmába illeszkedhetnek, valamint valótlanul azt állította, hogy e tevékenységének végzéséhez rendelkezik a szükséges engedéllyel.

A közleményben kiemelték: a jegybank folyamatosan figyelemmel kíséri a követelésvásárlási tevékenységet végző társaságokat, és ha szükséges, további egyedi ügyekben is megteszi a megfelelő intézkedéseket. Az MNB korábban vezetői körlevélben is felhívta a piaci szereplők figyelmét arra, hogy a velük szerződő jogosulatlan követelésvásárlók részéről akár egyetlen követeléscsomag megvásárlása is üzletszerű pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősülhet.

Kapcsolódó írásaink