Gazdaság

A beruházások támogatása elengedhetetlen fontosságú

Joó István: Az európai versenyképesség mára mélypontra került

A jelenlegi gazdasági és geopolitikai helyzetben a beruházások támogatása elengedhetetlen fontosságú – tájékoztatta Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója az MTI-t az Európai Bizottság egy szerdai döntésére reagálva.

A beruházások támogatása elengedhetetlen fontosságú
Joó István hangsúlyozta: az elmúlt évek elhibázott brüsszeli döntései oda vezettek, hogy az európai versenyképesség mára mélypontra került
Fotó: Facebook/Joó István

A közleményben kiemelte: hogy miközben az uniós tagállamok vezetői nemrég új európai versenyképességi megállapodást hirdettek meg a kontinens hanyatló gazdasági befolyásának helyreállítása és az ipari tevékenység fellendítése érdekében, az Európai Bizottság ismét mindezzel szembemenő döntéssel nehezíti a kontinens megújulását.

Az Európai Bizottság egy globális autóipari beszállító magyarországi leányvállalata által végrehajtott nagyberuházás támogatását az uniós állami támogatási szabályokkal való össze nem egyeztethetőségre hivatkozva blokkolná – írta.

Joó István hangsúlyozta: az elmúlt évek elhibázott brüsszeli döntései oda vezettek, hogy az európai versenyképesség mára mélypontra került. A jelenlegi gazdasági és geopolitikai helyzetben a beruházások támogatása elengedhetetlen fontosságú, ezért Magyarország nem kíván asszisztálni ehhez az irányhoz.

Jelezte: a kormány a bizottsági döntés után megvizsgálja a további lehetséges lépéseket.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett határozata szerint a GKN Automotive Hungary Kft. számára nyújtani tervezett 43,76 millió euró (17,3 milliárd forint) állami támogatás nincs összhangban az uniós állami támogatási szabályokkal, ezért blokkolta.

Kapcsolódó írásaink