Gazdaság

Célba ért a harmadik START Pro program

18–27 év közötti fiatalok jelentkezhettek

Szerencse, pénz és főként tehetség kell ahhoz, hogy egy startup elinduljon és sikeres legyen, ezt felismerve indította el a Nemzeti Tehetség Program 2022-ben a START vállalkozói programot – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára a START Pro program Demo Day rendezvényen pénteken Budapesten.

Célba ért a harmadik START Pro program
Nagy-Vargha Zsófia: A START Pro programba beválogatott húsz csapat mögött idén is egy nyolchetes képzési és mentorálási időszak áll
Fotó: Facebook/Nagy-Vargha Zsófia

A Demo Day a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminál által már harmadik alkalommal megrendezett START Program záró eseménye. A START Pro programban 18–27 év közötti fiatalok vehettek részt, akik idén a fenntartható energia, a közösségi tanulás és a mentális egészségmegőrzés témakörében jelentkezhettek akár kezdetleges technológiai alapú termékkel vagy szolgáltatás ötlettel.

A START Pro programba beválogatott húsz csapat mögött idén is egy nyolchetes képzési és mentorálási időszak áll. Az itt megszerzett tudás segítségével mutatják be vállalkozásaik ötletét a csapatok pénteken a Demo Dayen, ahol a szakmai zsűri választja majd ki azt a két nyertest, akik öt-ötmillió forintos támogatásban részesülnek, amit vállalkozásuk, termékeik fejlesztésére fordíthatnak.

Nagy-Vargha Zsófia az MTI-nek elmondta, hogy a START vállalkozói programba évről évre nagy a jelentkezés, hiszen már a vállalkozásban is meg lehet és meg is kell találni a tehetséget. Fontos az is, hogy a programba társadalmilag hasznos, innovatív ötletekkel jelentkezzenek a fiatalok.

A helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a Nemzeti Tehetség Program segítségével csaknem négymilliárd forintos támogatást tudnak évről évre nyújtani a fiatal tehetségeknek, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy kreatívak tudjanak maradni.

Ezért döntöttek úgy, hogy megújul a program, és áttér az adat alapú működésre. Így sokkal jobb visszajelzést kapnak például arról, hogy a Nemzeti Tehetség Program által meghirdetett pályázatokra milyen aktivitással jelentkeztek és könnyebben tudnak reagálni a szükségletekre. A megújulás részeként kialakítanak egy úgynevezett online elérhető tehetség térképet is, ahol a tehetségek, szüleik és tanáraik tájékozódhatnak a fiatalok számára elérhető programokról – ismertette Nagy-Vargha Zsófia.

Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője arról számolt be, hogy évente 300–350 ezer fiatalt érnek el a Nemzeti Tehetség Programban, amely sok fajta területtel, köztük a komplex és kiemelt vállalkozói tehetséggel is foglalkozik.

A START Pro programot és így az 5-5 millió forintot idén a Wibrazz és a Kapcsolj! elnevezésű csapatok nyerték. Előbbi fejlesztése egy sportruházatba helyezhető kommunikációs eszköz, ami a hallássérült sportolók kommunikációját támogatja, utóbbié pedig egy kognitív neuropszichológiai tesztcsomag, amely a kognitív nehézségek korai felismerését segíti.

Ezen felül a fenntartható energia kategóriában az Energiaügyi Minisztérium különdíját Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkártól vehette át a Smart Capacit System. A csapat egy olyan szoftvert fejlesztett, ami segít nyomon követni az elektromos járművek töltő infrastruktúráját.

Kapcsolódó írásaink

„Ajánlat a NAV-tól”

ĀAz egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez