Gazdaság

Nagy Márton Albánia gazdasági miniszterével egyeztetett

A két ország közötti export és a kereskedelmi forgalom 2023-ban soha nem látott eredményt ért el

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta Blendi Gonxhja albán gazdasági minisztert. A felek az egyeztetésen áttekintették a magyar-albán gazdasági kapcsolatokat, továbbá az együttműködés elmélyítésének lehetséges területeit – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

Nagy Márton Albánia gazdasági miniszterével egyeztetett
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta Blendi Gonxhja albán gazdasági minisztert
Fotó: AFP/Xinhua/Attila Volgyi

Az albán gazdasági miniszter és delegációja a Nemzetgazdasági Minisztérium meghívására érkezett Magyarországra. A gazdasági kapcsolatok további fejlesztése érdekében a delegáció több szakmai egyeztetésen is részt vesz, az NGM mellett többek közt tárgyalásokat folytatnak az EXIM, az MFB, a Garantiqa és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség vezetőivel is.

A közlemény szerint Albánia Magyarország 64. kereskedelmi partnere, ugyanakkor a gazdasági kapcsolatok fejlődő pályán vannak a két ország között. Ennek eredményeképpen 2023-ban az export és a kereskedelmi forgalom soha nem látott eredményt ért el: tavaly az Albániába irányuló magyar export 12 százalékkal emelkedett, így összességében a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a 130 millió eurót. 2010-hez képest pedig mind az export, mind a kereskedelmi forgalom több mint a duplájára bővült.

Nagy Márton az egyeztetésen megállapította, hogy Albánia az elmúlt években dinamikus gazdasági fejlődést mutatott, és ez a trend a következő években is folytatódhat. Albánia emellett Magyarország egyre fontosabb gazdasági partnere, a magyar kifektetések egyik célországa, ahol a telekommunikáció és a pénzügyi szektor esetében is meghatározó a hazai cégek piaci részesedése.

A tárcavezető kifejtette, hogy a két ország meglévő gazdasági kapcsolatait tovább szükséges erősíteni, többek közt a turizmus, a mezőgazdaság és az energetika területén – olvasható az NGM közleményében.

Kapcsolódó írásaink