Gazdaság

Erősödhet a magyar–svájci gazdasági együttműködés

A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2023-ban meghaladta a kétmilliárd eurót

Magyarország növekvő gazdasági teljesítménye és versenyképes adórendszere jó üzleti környezetet kínál a Svájcból érkező vállalkozásoknak, miközben a magyar cégek jelenléte is egyre erősebb Svájcban – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Karin Keller-Suttert a svájci társtárca vezetőjét.

Erősödhet a magyar–svájci gazdasági együttműködés
Varga Mihály (j. 2.) hivatalában fogadta Karin Keller-Sutter (b. 2.) svájci pénzügyminisztert
Fotó: Facebook/Varga Mihály

A Pénzügyminisztérium hétfői közleménye szerint a magyar tárcavezető kiemelte: Svájc a 9. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2023-ban meghaladta a kétmilliárd eurót, a hazánkban működő több mint 800 svájci vállalat a háborús válság idején is elkötelezett marad hazánk mellett – ismertette Varga Mihály.

Elmondása szerint a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat tovább erősítheti a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmény, amelyet várhatóan júniusban fogad el a svájci parlament.

A magyar EU-elnökségről szólva a pénzügyminiszter kiemelte: nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra, a zöld gazdasági átállásra és a fenntartható adósságpályára, ahogyan felkészültünk a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére is.

Varga Mihály elmondta, hogy hazánkhoz hasonlóan Svájc is kiáll a béke, az azonnali tűzszünet és a mielőbbi béketárgyalások mellett. A pénzügyminiszter emlékeztetett: a két ország között különleges összekötő kapocs a svájci magyar diaszpóra, az 1956-os forradalom után Svájcba menekülő magyarok befogadó hazát találtak, munkát vállaltak, és hozzájárultak az ország előrejutásához.

Kapcsolódó írásaink