Gazdaság

Javított világgazdasági növekedési előrejelzésén az ENSZ

Az amerikai gazdaság kilátásai a magas kamatlábak mellett is bizakodásra adnak okot

Javultak a globális gazdasági kilátások az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően, bár a sebezhetőség továbbra is fennáll az ENSZ január közepén kiadott jelentésének évközi frissítése szerint.

Javított világgazdasági növekedési előrejelzésén az ENSZ
Az ENSZ kiigazította a világgazdasági növekedési előrejelzését (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Charly Triballeau

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya legfrissebb kalkulációja alapján a világgazdaság 2024-ben várhatóan 2,7 százalékkal, 2025-ben pedig 2,8 százalékkal fog bővülni. A januári jelentés 2024-re 2,4 százalékos, 2025-re pedig 2,7 százalékos globális növekedést jósolt.

A felfelé irányuló módosítások elsősorban az Egyesült Államok és több nagy feltörekvő gazdaság, nevezetesen Brazília, India és Oroszország jobb kilátásait tükrözik.

Az amerikai gazdaság kilátásai a tartósan magas kamatlábak mellett is bizakodásra adnak okot. Az Egyesült Államokra vonatkozó legfrissebb előrejelzés 2024-re 2,3 százalékos növekedést jelez a januári 1,4 százalékos előrejelzés helyett. A többi fejlett gazdaságot felülmúlva az amerikai gazdaság 2025-ben várhatóan 1,7 százalékkal nő.

Bár a fejlett gazdaságok gazdasági kilátásait 2024-re 1,3 százalékról 1,6 százalékra javították, az Európai Unió növekedését 1,2 százalékról 1,0 százalékra csökkentették.

Kína kilátásai kismértékben javultak, a növekedés 2024-ben várhatóan 4,8 százalékos lesz, szemben a 2024. januári előrejelzésben szereplő 4,7 százalékkal.

India gazdasága 2024-ben várhatóan 6,9 százalékkal fog növekedni, ami 0,7 százalékponttal magasabb a januári előrejelzésnél.

Oroszországban az ukrajnai háború ellenére 2,7 százalékos lesz a növekedés, ez jóval magasabb a januári 1,3 százalékos előrejelzésnél.

Brazília, egy másik jelentős feltörekvő piac, várhatóan 2,1 százalékkal nő, ami fél százalékponttal magasabb a januári előrejelzésnél.

A világ más nagy gazdaságai közül Japán növekedésére vonatkozó előrejelzés változatlanul 1,2 százalékos marad. Nagy-Britannia gazdasága, amely továbbra is az alacsony növekedési tartományban tartózkodik, 0,4 százalék helyett 0,8 százalékos növekedést érhet el.

Afrika és Nyugat-Ázsia növekedési kilátásai romlottak. Afrika növekedési ütemét 3,5 százalékról 3,3 százalékra módosította a jelentés. Nyugat-Ázsiában pedig a növekedés 2,9 százalék helyett 2,7 százalék lehet.

A fejlődő gazdaságok összességében 4,0 százalék helyett 4,1 százalékkal nőnek 2024-ben az ENSZ prognózisa szerint. A legkevésbé fejlett országok esetében viszont a növekedés 4,8 százalékosra csökkent a januárban jósolt 5,0 százalékról.

Az áruk és szolgáltatások globális kereskedelme 2024-ben várhatóan 3,2 százalékkal nő, szemben a januári 2,4 százalékos előrejelzéssel.

A jelentés szerint a következő években a globális növekedés átlagosan várhatóan a 2010-2019 közötti 3,2 százalékos átlag alatt marad.

Kapcsolódó írásaink