Gazdaság

Kiderült, mikor dönt a kormány a benzinárstopról

„Háborús árak vannak a piacon, amelyek jelentős terhet rónak a magyar családokra a mindennapokban”

Jövő szerdán dönt a kormány, hogy elkerülhető lesz-e a benzinárstop – válaszolta újságírói kérdésre kedden Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – írta meg a hirado.hu.

Kiderült, mikor dönt a kormány a benzinárstopról
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

Hétfő délután literenként tíz forinttal csökkentette üzemanyagárait a Mol.

„Úgy tűnik, hogy megértette mindenki, mit szeretne a kormány, és a kooperációt választották” – mondta a tárcavezető a Mol bejelentett üzemanyagár-csökkentési felvetésre reagálva. Jövő szerdán döntik el, hogy elkerülhető lesz-e a benzinárstop – mondta a miniszter.

A tárcavezető korábban arra kérte az üzemanyagár forgalmazókat: csökkentsék áraikat.

„Annak érdekében, hogy a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség közötti korábban megkötött megállapodás érvényre jusson, azaz a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el a régiós átlagtól, a kormány felszólítja az üzemanyagár forgalmazókat, üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” – fogalmazott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton már többször, legutóbb például múlt szerdán a kormányülést követően jelentette be, hogy ha nem lesz olcsóbb az üzemanyag, akkor a kormány megteszi a megfelelő lépéseket. Az érintetteknek május 8-ig van lehetőségük saját maguk csökkenteni a benzin-, illetve a gázolaj árát.

„Alighanem olyan típusú ársapka, ami korábban volt, nem lesz” – feltételezi a Századvég szakértője, ha a hazai üzemanyagárak mégsem csökkennek a következő napokban a régiós átlaghoz igazodva.

„Háborús árak vannak a piacon, amelyek jelentős terhet rónak a magyar családokra a mindennapokban” – jelentette ki a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója az M1-en. Menczer Tamás azt mondta: a megoldást a béke jelentené.

„A háborús árak önmagukban is problémát jelentenek, de azzal együtt azt nem engedhetjük, hogy a háborús árakon még pluszban valaki, esetünkben az üzemanyag-kereskedők nyerészkedjenek. Tehát a Nemzetgazdasági Minisztérium pontosan megvizsgálta a magyar árakat és egészen világos, hogy van lehetőség csökkenteni” – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Menczer Tamás hozzátette: már csak azért is csökkenteni kell a hazai üzemanyagok árát, mert korábban valóban volt egy megállapodás a kormány és az üzemanyag-kereskedők között, hogy itthon a régiós átlagáraknál nem lesz drágább a benzin és a gázolaj. Most viszont előbbinél 24, utóbbinál pedig 11 forinttal magasabbak az árak.

Kapcsolódó írásaink